Snijeg odložio radikalizaciju protesta nikšićkih radnika

"Pošto je ovakvo nevrijeme ništa ne možemo da uradimo pa ćemo pričekati da se vremenska situacija smiri"
69 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić snijeg, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić snijeg, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.12.2012. 12:43h

Snijeg i mećava omeli su bivše radnike Željezare, Radventa i Tehnostila koji traže da im se uplati retroaktivno priznati beneficirani radni staž kako bi mogli da se penzionišu, pa se jutros ispred fabričke kapije Željezare Toščelik okupilo njih dvadesetak.

„Pošto je ovakvo nevrijeme ništa ne možemo da uradimo pa ćemo pričekati da se vremenska situacija smiri i onda ćemo odlučiti šta i kako dalje i na koji način ćemo radikalizovati naše proteste. Naravno, sve će biti mirnim putem jer ne želimo da nanesemo štetu ni sebi ni drugima“, kazao je Željko Vulević, u ime radnika.

Kazao je i da se ipak nadaju da nadležne insitucije reaguju prije nego što oni odluče o eventualnoj radikalizaciji.

Bivši radnici su se prošle sedmice okupili ispred fabričke kapije Željezare Toščelik tražeći od nadležnih institucija da se na osnovu dokumentacije koja se nalazi u Fond PIO izdaju rješenja radnicima za penziju.

Radnici iz ta tri preduzeća, njih 96, u julu prošle godine prodali su radna mjesta i primili adekvatne otpremnine. Problem je nastao jer je iznos njihovih otpremnina, kako tvrde nadležni, veći od onih koje su primile njihove kolege koje su u decembru napustili preduzeća, pa traže da pomenuti radnici vrate „višak“ koji iznosi oko 6.500 eura po radniku pa da im od tog novca bude uplaćen beneficirani radni staž.

Međutim, bivši radnici predložili su da im se uplati beneficirani radni staž i omogući pravo da se penzionišu a da im se onda sporni novac odbija u ratama od beskamatnog kredita koji traže.

Nezadovoljni što nadležni na njih ne obraćaju pažnju i što do sada nijesu riješili njihov problem sada su odustali od tog predloga jer smatraju da neodgovoran odnos nadležnih ne zaslužuje njihovu “pomoć”.

Bonus video: