Kostić: Sada kad je Žugić ministar veće su šanse za povećanje PDV-a

Predstavnici CBCG su početkom novembra ocijenili da bi Vlada trebalo da poveća PDV
67 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 14:18h

Preporuka Centralne banke (CBCG) Vladi da poveća porez na dodatu vrijednost (PDV) ima više šanse da bude usvojena sada kada je bivši guverner postao ministar finansija, iako ne zavisi samo od te činjenice, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

"Da li će preporuke CBCG Vladi o povećanju PDV–a biti usvojene sada kada je bivši guverner CBCG, Radoje Žugić, postao ministar finansija ne zavisi samo od te činjenice, iako bi bilo logično pretpostaviti kako sada taj predlog ima više šanse da bude usvojen", rekao je Kostić agenciji Mina-business.

Kostić je kazao da treba imati u vidu da su predlozi Vladi od drugih institucija prije pod uticajem i u skladu s realizacijom misije i ostvarenjem ciljeva same institucije, kao i sa njenom institucionalnom pozicijom, nego što su stvar ličnog gledanja na stvari od opšteg značaja.

"Uostalom, primarna odgovornost svakog rukovodstva jeste realizacija misije i ciljeva sopstvene organizacije. U tom svijetlu treba cijeniti budući eventualni stav bivšeg guvernera, a današnjeg ministra finansija, Radoja Žugića, povodom PDV-a i njegovog povećanja", smatra Kostić.

Predstavnici CBCG su početkom novembra ocijenili da bi Vlada trebalo da poveća PDV, ukoliko rebalans budžeta ne da zadovoljavajuće rezultate.

CBCG je u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini, ocijenila da niska stopa PDV-a predstavlja potencijalnu rezervu i da se ne treba ustezati ukoliko bude potrebno njeno povećanje, jer je u pitanju opšti trend njenog povećanja.

"Stoga jedna takva mjera ne bi u velikoj mjeri narušila poslovni ambijent, iako bi uticala u manjoj mjeri na pad životnog standarda", navodi se u preporukama.

Preporuke Vladi donijete su u vrijeme dok je Žugić bio guverner CBCG, a o njihovoj primjeni odlučivaće Ministarstvo finansija, na čijem se čelu sada nalazi.

Žugić je za ministra finansija izabran u utorak, kada je u Skupštini izglasan sastav 40. crnogorske Vlade premijera Mila Đukanovića.

Galerija

Bonus video: