"Lipovo": Upravnik do sad priznao 2,15 miliona eura potraživanja

U prvom isplatnom redu su još parnice, koje su u toku, I čija je procijenjena vrijednost oko 22 hiljade eura
77 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.06.2018. 13:21h

Ročište za ispitivanje potraživanja i razmatranje predloženog Plana reorganizacije za Fabriku vode Lipovo iz Kolašina odloženo je juče za 10. jul, a stečajni upravnik Dragan Milić, do sada, je priznao potraživanja povjerilaca u iznosu od 2,15 miliona eura.

Ukupno su prijavljena potraživanja u iznosu od 2,21 milion eura, od čega najviše potražuje (neobezbijeđena potraživanja u III isplatnom redu) Atlas grupa Duška Kneževića 1.195.292 eura.

Kompanija Atlas invest iz iste grupacije nedavno je predložila je Privrednom sudu Plan reorganizacije u Fabrici vode Lipovo, u kojoj je pokrenut stečajan u drugoj polovini februara ove godine. Ta kompanija prema podacima iz III isplatnog reda potražuje 110.622 eura, a firma Zeta invest 173.991 euro.

Upravnik Milić potvrdio je “Vijestima” da je osporio potraživanja šest zaposlenih među ukupno njih 20-tak koliko ih je ostalo u ovoj kolašinskoj fabrici.

“U prvom isplatnom redu priznata su potraživanja u iznosu od 560.320 eura, od čega se 358.107 eura odnosilo na potraživanje Poreske uprave Crne Gore (ili 62 odsto), a ostalo na potraživanja radnika”, objasnio je “Vijestima” upravnik Milić.

U prvom isplatnom redu su još parnice, koje su u toku, I čija je procijenjena vrijednost oko 22 hiljade eura.

U drugom isplatnom redu su svrstana potraživanja po osnovu PDV-a i kamata Poreske uprave u iznosu od oko 73,7 hiljade eura.

Stečaj u ovoj kompaniji je u drugoj polovini februara i uveden na zahtjev Poreske uprave. PU je od kraja februara 2016. pokušala prinudno da naplati svoje potraživanje u iznosima od oko 286 hiljada i oko 55 hiljada eura, ali im to nije pošlo za rukom.

Fabrikom vode Lipovo gazduje kompanija Atlas invest iz Atlas grupacije biznismena Duška Kneževića i javnosti nepoznata arapska firma Mega Gulf Investments Holding iz Dubaija.

Iz Fabrike Lipovo su ranije saopštili više puta pred sudom da su vodili razgovore o izmirenju duga sa PU, ali taj sporazum nikad nije formalizovan, niti su se početkom prošle godine prijavili za reprogram svojih obaveza.

Bonus video: