Pobjeda duplirala gubitak na 1,8 miliona eura

Poslovanje za devet mjeseci ove godine lošije nego u istom periodu 2011.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 10:56h

Novinsko - izdavačko preduzeće (NIP) Pobjeda od januara do kraja septembra poslovalo je sa neto gubitkom od 1,8 miliona eura, skoro duplo većim nego u istom periodu prošle godine.

Prema izvještaju o poslovanju, objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, prihodi preduzeća na kraju septembra su bili 23,5 odsto niži nego u uporednom periodu. Iznosili su 1,98 miliona eura, prenosi agencija Mina biznis.

Poslovni rashodi su na kraju trećeg kvartala smanjeni 1,8 odsto na 3,42 miliona eura. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi su iznosili 1,93 miliona, materijala 687,6 hiljada, a amortizacije i rezervisanja 257,42 hiljade. Ostali poslovni rashodi bili su 474,4 hiljade eura.

Ukupna aktiva Pobjede, čiji je država nezakonito većinski vlasnik jer to ne može biti u štampanom mediju, smanjena je u devet mjeseci ove godine 11 odsto na 7,19 miliona eura. Neraspoređeni gubitak je dostigao 23,37 miliona, dugoročna rezervisanja i obaveze 5,37 miliona, a kratkoročna 6,84 miliona eura.

Država je planirala privatizaciju preduzeća i objavila tender na koji se prijavila jedino sarajevska kompanijom Avaz-roto press, čiji je vlasnik bosanski biznismen i političar Fahrudin Radončić. Pregovori predstavnika Tenderske komisije za privatizaciju Pobjede i Avaza još nijesu završeni, a u januaru je godina otkad su počeli.

Pregovarački tim Tenderske komisije i predstavnici sarajevske kompanije postigli su početkom avgusta načelni dogovor o osnovnim elementima budućeg ugovora o kupoprodaji preduzeća. Tada je dogovoren nastavak pregovora u cilju finalnog usaglašavanja detalja ugovora, ali to nije urađeno.

Treći tender za prodaju Pobjede objavljen je 27. septembra prošle godine, a ponuda je dostavljena krajem decembra 2011. Avaz je prvobitno za kupovinu Pobjede ponudio euro, pa 100 hiljada eura za državne akcije. Osim investicija koje nijesu jasno prikazane, ponuđeno je da preuzmu dugove prema radnciima, ali i ne kredite Pobjede, za koje je Vlada izdala garancije.

Avaz je zvanično odustajao od kupovine podgoričkog glasila, da bi naknadno dogovorio sa Vladom još jedan sastanak.

Bonus video: