Đukanovići sada dužni Baroviću 1,8 miliona

Rasprava po tužbi Eurofonda protiv Prve banke i CBCG, novo ročište 30. januara
158 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Veselin Barović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Veselin Barović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2012. 18:07h

Potraživanja Eurofonda od Prve banke uvećana su na 1,8 miliona eura, saopštio je juče sudski vještak finansijske struke Srđan Pupovac.

To je izjavio na ročištu u Osnovnom sudu po tužbi Eurofonda protiv Prve banke od koje traže povraćaj novca skinutog pod čudnim okolnostima, sa računa fonda, prije dvije godine. Tužili su i Centralnu banku Crne Gore, od koje očekuju da to naloži Prvoj.

Sutkinja Ognjana Boljević najavila je da će ova rasprava pred sudom najvjerovatnije biti okončana na narednom ročištu 30. januara.

Vještak je utvrdio da je prethodni dug od 1,56 miliona eura, koji je 2010. skinut sa računa Eurofonda po osnovu kamata, uvećan za dodatnih 239.498 eura.

Iz Eurofonda optužuju Prvu banku, koju kontrolišu braća, biznismen i novi premijer, Aco i Milo Đukanović, da nije postupila prema izvršnom nalogu CBCG i zaključku Poreske uprave (PU) i dozvolila ovom fondu da prije dvije godine plati poresku obavezu. Prema zaključku Poreske uprave, radi se o iznosu od 1,08 miliona eura. Zbog neplaćanja poreske obaveze 2010. godine, dug Eurofonda Poreskoj upravi se svake godine povećava, a za to iz fonda direktno optužuju Prvu banku i monetarne vlasti koje su se proglasile nenadležnim da riješe njihov problem.

Boljević je juče tražila službeno od Poreske uprave da sudu dostave podatke o poreskim obavezama Eurofonda, nakon čega će vještak eventualno dopuniti svoj izvještaj.

Advokatica Prve banke Ksenija Franović i predstavnica CBCG Danijela Vukčević prigovorile su nalazu vještaka finansijske struke, posebno na dužinu perioda za koji su obračunate kamate.

Eurofondom niz godina gazduje nekoliko povezanih lica, među kojima glavnu riječ vode biznismen Veselin Barović, direktor društva za upravljanje Boiša Šotra i njihov poslovni partner iz BiH Zijad Blekić. Šotra je juče kao i nekoliko puta ranije došao u sud kao svjedok, kako bi se suočio sa bivšim i sadašnjim činovnicima Prve banke Predragom Drecunom, Nikom Nikčevićem i Avdom Muratovićem, ali se oni ni juče nijesu pojavili jer im navodno nije uručen sudski poziv.

Eurofond od Prve banke traži povraćaj novca skinutog sa računa fonda prije dvije godine, zbog čega nijesu mogli da plate poresku obavezu, koja se još toleriše i uvećava

“Vijesti” su nedavno objavile da je Eurofond podnio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu zbog "zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi" protiv bivšeg izvršnog direktora Prve banke Predraga Drecuna, službenika te banke Milorada Pavleka i tada guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića.

Barović podnio prijavu protiv Prve banke i Žugića >>>

Drecun je, u međuvremenu, napustio Prvu banku i postao direktor First Financial banke, dok je Žugić guvernersku zamijenio foteljom ministra finansija u Vladi Mila Đukanovića. Iz Eurofonda ovlašćena lica Prve banke optužuju “da su u potpunosti ignorisala izvršne naloge CBCG zasnovane na Zakonu o izvršnom postupku i odgovarajućoj odluci CBCG”.

U prijavi se ističe da je ovlašćenim licima CBCG “bilo jasno da se radi o nezakonitom postupku Prve banke, jer je u pitanju jedinstven slučaj nepoštovanja naloga CBCG u sprovođenju postupka izvršenja, odnosno, prinudne naplate po zahtjevu Poreske uprave”.

CBCG, međutim, kako se dalje navodi u prijavi “nije željela da primijeni ovlašćenja i da podnosiocu prijave povrati nezakonito oduzeti novac, već se oglasila nenadležnom”, zbog čega su iz Eurofonda i tužili monetarne vlasti zajedno sa Prvom bankom.

Poštari se slabo snalaze kad dođu do vrata Prve

Iako je sutkinja Boljević posredstvom upravnika Pošte tražila pomoć da se Drecunu, Nikčeviću i Muratoviću, koji je trebalo da budu svjedoci odbrane, uruče pozivi za dolazak u sud, to se prema tvrdnjama advokatice Prve banke Ksenije Franović ipak nije desilo.

Sutkinja je pokazala da je poziv zaista stigao na adresu Prve banke, ali je Franović istakla da na povratnici nema potpisa službenog lica u toj finansijskoj instituciji koje je primilo poštu. Muratovića i Drecuna su poštari tražili i na kućnim adresama, ali prvi se, navodno, u međuvremenu, odselio sa adrese na Starom aerodromu, dok drugom nije uručen poziv.

Zbog svega je advokat Eurofonda Milan Šćepanović juče je u jednom trenutku tražio od suda privođenje tih osoba na sljedeće ročište, ali je sutkinja na kraju procijenila da joj njihovo svjedočenje i suočavanje sa Šotrom nije neophodno za konačnu presudu. I predstavnica CBCG je tvrdila da joj nije uručen nalaz vještaka, iako je sutkinja pokazala dokaz da je on zaveden u CBCG.

Bonus video: