Tošibi dio posla za energetski kabl od Italije do Crne Gore

"Izgradnja kabla će dozvoliti kompaniji A2A da prenosi u Italiju energiju proizvedenu u crnogorskoj EPCG", naveo je Rojters
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 13:40h

Italijanskom odjeljenju korporacije Toshiba dodijeljen je ugovor za inženjering i konstrukciju jednog dijela podvodnog kabla koji od 2015. godine treba da počne da izvozi električnu energiju iz Crne Gore i regiona ka Italiji, a koji će realizovati Terna, prenosi Rojters.

Terna finansira veći dio projekta, ali sa oko 100 miliona eura učestvuje Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), čiji je italijanska kompanija suvlasnik.

"Pojedini djelovi Evrope pate od kontrakcije snabdijevanja energijom i sistemi prenosa na velike razdaljine podstiču na uvoz električne energije iz drugih država", saopšteno je iz kompanije Toshiba, podvlačeći da će projekat doprinijeti integraciji električne mreže između jugoistočne Evrope i Evropske unije.

"Izgradnja kabla će dozvoliti kompaniji A2A da prenosi u Italiju energiju proizvedenu u crnogorskoj EPCG", naveo je Rojters.

A2A upravlja Elektroprivredom Crne Gore, koja nema dovoljno električne energije ni za domaće potrošače. Bez dodatnih energetskih objekata, teško može izvoziti, osim eventualno periodične viškove energije.

Bonus video: