Poreska uprava naplatila 28 miliona eura više nego 2011.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da je u Crnoj Gori "užasna poreska utaja"
238 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Marinović, Foto: Savo Prelević
Dejan Marinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2012. 18:30h

Poreska uprava je u 2012. naplatila 28,3 miliona eura više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštio je njen direktor Dejan Marinović.

Da PU postiže dobre rezultate, kako je kazao, potvrđuju i drugi pa su tako u analizi Američke privredne komore u Crnoj Gori njene članice pokazale zadovoljstvo efikasnošću Poreske uprave i smatraju da je Poreska uprava bila ekspeditivnija u reagovanju na zahtjeve za informacijama ili mišljenjima.

"U izvještaju Prajsvoterhauskupersa (PricewaterhouseCoopers), koji je sproveo istraživanje za Svjetsku banku, pepoznat je značajan napredak Crne Gore u dijelu plaćanja poreza i to za 33 mjesta na svjetskoj listi", podsjetio je Marinović.

On je dodao i da je Evropska komisija u svom izvještaju, koji je predstavio komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren konstatatovala da je uprkos izvjesnim poteškoćama, Crna Gora napravila osjetna poboljšanja u prikupljanju poreza od preduzeća i privatnika, kao što je i poboljšana naplata doprinosa za socijalno osiguranje.

Marinović podsjeća i na ocjenu predsjednika Senata Državne revizorske institucije (DRI) Miroslava Ivaniševića koji je istakao primjer Poreske uprave, čije su aktivnosti, kako je kazao, direktno uticale da, na manji ukupan obim prometa, poreska naplata bude povećana, uprkos i dalje neadekvatnom informacionom sistemu i nedostatku kvalitetnog kadra.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je ranije danas da je u Crnoj Gori "užasna poreska utaja".

"Ljudi neće da shvate da kad vam neko da onaj pisani blok, da je uzeo vašem djetetu novac za školu ili vašim roditeljima novac za liječenje. Svaki onaj blok koji nije fiskalni je oduzimanje dirketno od bolesnika i djece", poručio je Krivokapić.

On očekuje da će se formiranjem nove Vlade ojačati snaga države u pogledu toga da se postojeći zakon poštuje.

Bonus video: