Dakićevci će protestovati kada se u Skupštini bude rapravljalo o budžetu

Radnici, koji su i danas održali mirni protest ispred zgrade Vlade, insistiraju da njihove zaostale plate budu uvrštene u budžet za narednu godinu
0 komentar(a)
Dakićevci, protest, Foto: Savo Prelević
Dakićevci, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2012. 14:13h

Bivši radnici i povjerioci fabrike “Radoje Dakić” okupiće se ispred zgrade parlamenta kada bude raspravljano o budžetu za narednu godinu, jer smatraju da njihova potraživanja treba da budu uvrštena kao prioritetan rashod.

Radnici, koji su i danas održali mirni protest ispred zgrade Vlade, insistiraju da njihove zaostale plate budu uvrštene u budžet za narednu godinu.

“Ovih dana ćemo voditi aktivnosti na uspostavljanju koordinacije predsjednika države, premijera i ministra finansija, u procesu pripreme nacrta i predloga budžeta, jer smatramo da naša potraživanja treba da uđu kao prioritetan rashod u budžetu”, rekao je agenciji Mina-business predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

Vukčević je kazao da se premijer Milo Đukanović u utorak u Skupštini koristio neistinitim podacima u vezi fabrike “Radoje Dakić” i da je obmanuo radnike, poslanike i crnogorsku javnost tvrdnjom da su bivši zaposleni do sada odbili dvije ponude za prodaju imovine.

“I pored toga što su potencijalni kupci trebalo da ponude dostave sudu koji obavlja prodaju, mi smo se o njima izjasnili kao grupa građana i blagovremeno ih prihvatali, čime smo omogućili zaključenje ugovora o prodaji”, objasnio je Vukčević.

On je poručio da grupa građana, koja nije ni stranka u postupku, ne može da postavlja sudu bilo kakve uslove, već da njih postavljaju zakoni i pravosudna presuda.

“Takođe, nije tačno da smo mi sindikat “Radoje Dakić” jer smo se neformalno samoorganizovali kao povjerioci radi dugogodišnjeg nesprovođenja sudske odluke i socijalnog programa sa ciljem da ubrzamo rješenje”, saopštio je Vukčević.

On je poručio Đukanoviću da, ukoliko je nečiju lažnu informaciju koristio kao pravu, kaže ko ga je iz administracije naveo na to da “vara radnike Radoje Dakića”.

“Što se tiče njegove izjave da nije u redu da građani plaćaju dug za radnike “Radoje Dakića”, pitamo ga da li je u redu da građani plaćaju zatezne kamate zbog neefikasnosti države i da li je u redu davanje pomoći Prvoj banci u vrijeme ekonomske krize i subvencije i garancije stranim preduzetnicima i bankama”, rekao je Vukčević.

Đukanović je u utorak u Skupštini kazao da je u sudskoj presudi navedeno da se radnici namiruju nakon prodaje imovine. On je rekao da je bilo ponuda za kupovinu te imovine, ali da sindikalno vođstvo nije željelo da je proda.

“Vladi taj plac ne treba, vlasnik treba da ga proda i radnici da budu izmireni sa tim novcem, sve ostalo je demagogija”, ocijenio je Đukanović.

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: