A2A odgovara na ocjene RAI3: Zbog EPCG smo izgubili 70 miliona

U emisiji državne italijanske televizije ocijenjeno je da biznis A2A u Crnoj Gori “ne ide baš najbolje”
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 08:35h

Poslovanje A2A u prošloj godini je završeno sa neto gubitkom od 420 miliona eura, a uticaj gubitka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) iznosi 70 miliona eura. Od toga je 41 milion za otpise i 29 miliona eura za rezultat poslovanja, saopštili su iz te italijanske kompanije, koja upravlja EPCG.

A2A ima 43,7 odsto akcija crnogorske kompanije.

Oni su u reakciji na nedavnu emisiju italijanske televizije RAI3, u kojoj je saopšteno da je A2A pod pritiskom gubitaka EPCG, precizirali da su ti gubici nastali prije svega zbog jednokratnih otpisa koji se odnose na umanjenje vrijednosti ulaganja u Edison i Edipower, zbog pada potražnje za električnom energijom i plinom u Italiji.

RAI istraživao investicije u Crnoj Gori: Ljudi iz sjenke odlučivali o EPCG >>>

U emisiji državne italijanske televizije ocijenjeno je da bi se, sudeći po finansijskom izvještaju kompanije, moglo reći da biznis A2A u Crnoj Gori “ne ide baš najbolje”.

"A2A, bez vanrednih efekata i jednokratnih otpisa gore navedenih, u stvari je završila 2011. sa dobiti od 168 miliona eura, i pored veoma negativnog makroekonomskog i sektorskog okruženja. Samo u prvih devet mjeseci 2012. godine neto dobit A2A iznosila 169 miliona eura”, navode u reakciji.

Iz A2A podsjećaju da je kupovina manjinskog paketa akcija EPCG obavljena preko tendera, u kojem bilo planirano i povećanje kapitala koji bi bio i dalje na raspolaganju EPCG za upravljanje i investicije u vezi sa razvojem svojih aktivnosti.

“Iznos povećanja kapitala iznosi 96,2 miliona eura i do danas, nakon izvršenih investicija u Crnoj Gori, trenutna raspoloživost od strane EPCG je oko 60 miliona eura”, naveli su iz A2A koji je u Crnoj Gori od oktobra 2009. godine. Bilans EPCG za 2011. godinu je, kako su naveli, zatvoren sa gubitkom od 66 miliona eura, “što je rezultat koji je uglavnom nastao zbog male količine padavina” pa i manjom količinom proizvedene struje što je primoralo na uvoz. Navode i da su ostali važni faktori uticali na poslovanje, poput su smanjenja regulisanih tarifa, Kombinata aluminijuma...

“Podsjećamo i da je u 2010. godini, prvoj punoj godini prisustva A2A u vlasništvu EPCG-a, i pored kritičnih tačaka, EPCG proizveo bruto operativnu dobit u iznosu od 61 milion eura i dobit od 16 miliona eura”, zaključili su iz A2A. Taj iznos nije ispunjen u odnosu na ugovorenih 20 miliona eura profita.

Bonus video: