Kinezi zainteresovani za žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje

Bogdanović je sagovornike upoznao sa činjenicom da su u toku pripreme za raspisivanje tendera za odabir privatnog partnera
7 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 15:14h

Kineski konzorcijum “China CAMC Engineering”, čije je sjedište u Pekingu, zainteresovan je za učešće u realizaciji projekta gradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića.

Bogdanović koji se nalazi u radnoj posjeti Kini, susreo se sa predstavnici pomenutog konzorcijuma, koji su tom prilikom “istakli kako projekat gradnje žičare u Crnoj Gori ima izuzetan značaj sa turističkog aspekta”.

Bogdanović je sagovornike upoznao sa činjenicom da su u toku pripreme za raspisivanje tendera za odabir privatnog partnera, te da u tom procesu učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj. Predstavnici kineske kompanije iskazali su interesovanje za učešće na predstojećem tenderu, uz najavu da će već u januaru 2013. godine posjetiti Crnu Goru, kako bi se podrobnije informisali o tehničkim i drugim detaljima povodom gradnje žičare.

“China CAMC Engineering” inače predstavlja konzorcijum preduzeća različitih profila – počev od proizvodnje, preko projektovanja, sve do građevinarstva.

Konzorcijum ima predstavništva u 50 država, a trenutno realizuje više projekata na azijskom, evropskom i afričkom kontinentu. Bogdanović se tokom posjete Kini, sastao i sa zamjenicom direktora Odjeljenja Narodne Republike Kine za pomoć stranim državama Cui Jin, sa kojom je razgovarao o pripremama i predstojećoj realizaciji projekta solarne javne rasvjete na gradskom području Cetinja.

Njih dvoje su se saglasili da je za očekivati da Cetinje do isteka prvog polugodišta 2013. godine dobije potpuno novu javnu rasvjetu u gradskom jezgru.

Projektom instaliranja solarne javne rasvjete, koji ćemo realizovati zajedno sa partnerima iz NR Kine, dodatno ćemo doprinijeti implementaciji energetske efikasnosti na Cetinju. Vrijednost cjelokupnog projekta zamjene javne rasvjete na gradskom području iznosiće više od 3,5 miliona eura-kazao je Bogdanović.

Sastanku u Odjeljenju za pomoć stranim državama u Pekingu, prisustvovao je i ambassador Crne Gore u NR Kini Branko Perović.

Bonus video: