Direktor EPCG o poslovanju u 2012: Povećanje cijene struje korak naprijed

"U Crnoj Gori su potrebna poboljšanja u smislu brzine u podržavanju neophodnih promjena koje dolaze sa stranih tržišta i standarda", kazao je Bjanko o uslovima poslovanja
5 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.12.2012. 21:13h

Elektroprivreda je od januara do oktobra povećala prihode za oko 18 miliona, dok su neto gubici manji 22,5 miliona u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je glavni finansijski direktor te kompanije Flavio Bjanko.

On je za kompanijski bilten kazao da je EPCG tokom 2012. investirao 26,3 miliona eura, što je 80 odsto investicionog plana.

„Pozitivni trend očekuje se i u posljednjem kvartalu godine”, naveo je Bjanko i dodao da je EPCG, zbog nedavnih promjena u strukturi obrta, sada u stanju da poboljša naplatu povećavajući profitabilnost i neto finansijsku poziciju.

Ako se profitabilnost kompanije, prema njegovim riječima, zadrži na planiranom nivou i EPCG uspije da riješi „neka tržišna i politička ograničenja koja utiču na trenutnu neto finansijsku poziciju, nema razloga da se ne potvrdi ono što je prvobitno planirano za narednu godinu u smislu investicija”.

Bjanko se nada da će EPCG uspijeti da riješi „neka tržišna i politička ograničenja koja utiču na trenutnu neto finansijsku poziciju”

“Taj korak naprijed, kao dio generalnog trogodišnjeg plana koji je definisala i odobrila RAE, definitivno je pomogao kompaniji da povrati dio značajno smanjenih tarifa tokom prošle godine”, dodao je Bjanko, kojeg je Odbor direktora EPCG nedavno imenovao za glavnog finansijskog direktora. EPCG je, kako je kazao, smanjio udar na neto finansijsku poziciju i uspio da neznatno oporavi profitabilnost neophodnu za investicije.

Govoreći o uslovima poslovanja u Crnoj Gori, Bjanko je kazao da su potrebna poboljšanja u smislu brzine u podržavanju neophodnih promjena koje dolaze sa stranih tržišta i standarda.

“To se može odnositi i na EPCG. Siguran sam da uz pomoć nadolazećih promjena, uz podršku i saradnju sa stranim investitorima i partnerima, ova država i EPCG mogu imati značajnu ulogu za evropsku privredu”, rekao je Bjanko.

Bonus video: