Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektra investments

Advokati CKB protivili su se odlaganju ročišta, jer smatraju da je dužnik mogao na vrijeme da obezbijedi drugog punomoćnika
56 pregleda 0 komentar(a)
brkovic dragan, Foto: Arhiva "Vijesti"
brkovic dragan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.11.2012. 12:14h

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra investments, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa, odloženo je za 25. decembar, zbog opravdanog izostanka punomoćnika dužnika, Ranka Grbavca.

Grbavac je obavijestio podgorički Privredni sud da nije u mogućnosti da prisustvuje ročištu za uvođenje stečaja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, jer je u isto vrijeme imao ročište u Višem sudu, u drugostepenom postupku.

Advokati CKB, Senja Radović i Filip Jovović, protivili su se odlaganju ročišta, jer smatraju da je dužnik mogao na vrijeme da obezbijedi drugog punomoćnika.

Sudija Dragan Vučević najavio je da će do narednog ročišta pribaviti spise na koje se ranije pozivao Grbavac, kako bi se izbjegla eventualna nova odlaganja. On je ranije naložio stečajnom upravniku da pribavi posljednji izvještaj Centralne banke (CBCG) o blokadi računa kompanije.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra prošle godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR. Uvođenje stečaja traženo je i za kompanije Vektra Montenegro, Vektra Boka, Horajzon Lodžistik /Horizon Logistic/ i Vektra aviejšn /Aviation/.

Privredni sud je krajem marta uveo stečaj u Vektru Montenegro, zbog duga od 20,9 miliona eura, ali je Apelacioni sud mjesec kasnije poništio to rješenje. Ročište za uvođenje stečaja u tu kompaniju trebalo bi da bude održano danas.

U podgoričkom Privrednom sudu se, na zahtjev OTP faktoringa, vodi postupak za uvođenje stečaja u Vektra Boku, zbog duga od oko 40 miliona eura.

Ročište, koje je na zahtjev predstavnika hercegnovske kompanije više puta odlagano, trebalo bi da bude održano 4. decembra. U međuvremenu je imenovan privremeni stečajni upravnik, koji treba da upravlja imovinom Vektra Boke i utvrdi postojeće stanje u njoj.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona eura, koji je banka odoborila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaj je krajem jula uveden i u Horajzon Lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona eura i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona eura.

Bonus video: