Ko sve u Crnoj Gori ima jahtu: Poreski dužnici, osuđeni za kriminalno udruživanje...

Pod crnogorskom zastavom plovi 237 jahti, a kao vlasnici upisani su i Rusi, Srbi, Albanci, Italijani, ofšor firme
1476 pregleda 23 komentar(a)
Jahta Eclipse (novine), Foto: Porto Montenegro
Jahta Eclipse (novine), Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 17.06.2018. 13:58h

U Crnoj Gori je, prema zvaničnim podacima od 1. juna ove godine koje posjeduju “Vijesti”, registrovano 237 jahti, od čega 36 pripada crnogorskim građanima i preduzećima. Među vlasnicima jahti, koje su simbol bogataša jer se njihove cijene kreću od nekoliko stotina hiljada eura, pa do nekoliko stotina miliona eura, ima i poreskih dužnika, ali i osuđenih za kriminalno udruživanje.

Prema spisku registrovanih jahti, koji je Uprava pomorske sigurnosti dostavila na osnovu slobodnog pristupa informacijama, vlasnici jahti koje plove pod crnogorskom zastavom su i državljani Rusije (67), Srbije (62), zatim Albanije, Italije, SAD, Kazahstana, Češke, BiH, Ukrajine, Britanije. Firme registrovane na Britanskim Djevičanskim Ostrvima imaju 35 jahti u Crnoj Gori.

Zakonom o jahtama, jahta je definisana kao plovni objekat na motorni pogon ili jedra, koji može imati više od jednog trupa, namijenjen i opremljen za duži boravak na moru, za razonodu, sport i rekreaciju, čija dužina prelazi sedam metara i koji se koristi za lične potrebe ili privrednu djelatnost.

Od crnogorskih državljana jahte posjeduju Branko Vujošević, Sabri Zejnelaga, Aleksandar Bošković, Emir Rašketić, Ratko Vujačić, Željko Perović, Snežan Kovinić, Marijan Milošević, Petar Brakočević, Pairaktaridis Emmanouil, Dejan Ban, Momir Vojinović, Miljan Darmanović, Vladimir Kordić, Nikola i Petar Vukotić (dvije jahte), Ismet Cungu i Suad Memić.

Od crnogorskih preduzeća, jahte imaju BMV shipping services Bar, čiji je osnivač Dragutin Vukić, kao i UTIP Crna Gora Žarka Burića. UTIP se našao na posljednjoj aprilskoj crnoj listi Poreske uprave sa dugom od 152.520 eura za poreze i 217.772 eura za poreze i doprinose na zarade. Dug je reprogramiran.

Među poreskim dužnicima koji imaju jahtu je i preduzeće Klikovac Podgorica (osnivač Aleksandar Klikovac) koji je na crnoj listi PU sa reprogramiranim dugom za poreze i doprinose od 237.094 eura. Jahtu (Helena) ima i budvansko preduzeće Gugi Commerce Branislava Savića koji je na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci. On je priznao da je dio kriminalne grupe Svetozara Marovića koja je počinila više malverzacija u Budvi.

U CRPS piše da je preduzeće Gugi Commerce pravosnažnom presudom Višeg suda od 28. avgusta 2017. upisano u kaznenu evidenciju. Odlukom Višeg suda firmi je izrečena uslovna osuda i obaveza da na ime imovinsko pravnog zahtjeva Opštini Budva plati 2,5 miliona eura i to dio prenošenjem prava svojine na nepokretnostima sa okrivljenog na oštećenog, a dio uplatom iznosa od 300.535 eura.

Opština čeka i da se realizuju dva sporazuma o priznanju krivice u ukupnom iznosu od šest miliona eura. Firma je nakon prvog sporazuma uplatila kaznu od 300 hiljada eura, ali na Opštinu još nijesu preknjižena tri poslovna prostora u kompleksu TQ Plaza, kao i zemljišnog kompleksa od 1.683 kvadrata na Bečićkoj plaži, na šta su se, takođe, obavezali po prvom sporazumu. Ostalo je da se realizuje i drugi sporazum, zbog čega je ta firma založila imovinu u Tivtu.

Među vlasnicima jahti su i budvanske firme Porto Budva Company (Nemanja Zec) i Slavija (Predrag Ćupić), zatim Si-ing Podgorica (Ivan Suhih), Kairos MNE Herceg Novi (Robert Perović) i Ljetopis Automotive Podgorica (Borislav Mijović).

Jahte su upisali u registar i preduzeća Samtron Yachting Tivat (Milorad Vuletić), Sunshine charting Tivat (Viktor Grablowitz), Ekonomik Assets Management (Ivana Đurašević Landsmeer, Jacob Henderik Paulus Landsmeer), Dajković Co Namos Podgorica (Vladan Dajković), Uniprom hoteli Veselina Pejovića, Euro tehnika MN Podgorica (Željko Vojinović), Marine services Herceg Novi (Nenad Lazović, Božo Zgradić), La pluma Bar (Filip Bajković), Fila MN Bar (Fila Nord grupa Novi Sad).

Iz Ministarstva saobraćaja su u oktobru prošle godine kazali da u crnogorskom registru nema megajahti, jer najveća registrovana ne prelazi 24 metra, odnosno toliko iznosi dužina jahte Lady Sovereign II, sa oznakom MNE 0356. Vlasnik te jahte je ofšor kompanija regsitrovana u Delaveru, MTL Yacht Club of Delaware.

Prema podacima sa sajta Uprave pomorske sigurnosti, troškovi za upis jahte u registar i obnovu Sertifikata iznose 30 eura po dužnom metru za jahtu na motorni pogon i višetrupnu jahtu i 20 eura po dužnom metru za jahtu na jedra. Za brisanje jahte iz registra plaća se naknada u iznosu od 20 eura. Za osnovni i redovni pregled plaća se naknada od sedam eura po dužnom metru jahte. Za vanredni pregled jahte plaća se naknada u iznosu od 20 odsto od cijene upisa jahte i administrativna taksa.

Vlasnik jahte plaća i porez na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, obavezno osiguranje od odgovornosti kao i odobrenje za radio stanicu na plovilu. Registar jahti izdaje Sertifikat o registraciji jahte koji važi tri godine.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo finansija koliko iznose prihodi po osnovu naknada za korišćenje jahti registrovanih u Crnoj Gori u prošloj godini i prvom kvartalu ove godine, ali su iz tog resora odgovorili da je ta naknada prihod koji naplaćuje Lučka uprava. “Vijesti” čekaju podatke od Lučke uprave. Jahta se u Crnoj Gori može i iznajmljivati, pod domaćom, ali i stranom zastavom. Zakonski uslov da neko daje u čarter jahtu pod stranom zastavom, jeste da pored vinjete, plati jednokratnu godišnju nadoknadu od nekoliko hiljada eura.

Specijalizovani portali i turistički magazini Crnu Goru često navode kao jahting destinaciju koju treba posjetiti. Osim prirodnih ljepota, Crna Gora je privlačna destinacija jer nudi znatno liberalniji i jeftiniji režim boravka stranih jahti u crnogorskim vodama, njihovog eventualnog uvoza i registracije da bude pod crnogorskom zastavom, niže stope poreza i mnogo toga drugog, poput goriva za jahte oslobođenog plaćanja carina i poreza.

I održavanje jahte je skupo

Vlasnici jahti, osim dažbina državi, imaju mnogo drugih troškova kao što su gorivo, opšte održavanje i plate. Osiguravajuća kuća Towergate procijenila je da godišnja naknada za pristaništa iznosi oko 350.000 dolara, osiguranje u prosjeku iznosi 240.000 dolara, a održavanje i popravke mogu koštati milione, kao i plate posade. Ukupno, vlasnik jahte bi trebalo da očekuje da će mu godišnje održavanje iznositi oko deset odsto početnih troškova plovidbe.

Najskuplje jahte u svijetu

Najskuplje jahte u svijetu, prema podacima koje je početkom juna objavio CNN su “Eclipse” vlasnika “Čelsija” Romana Abramoviča (485 miliona dolara), zatim jahta “A” ruskog milijardera Andreja Melničenka (450 miliona dolara), “Octopus” suosnivača Majkrosofta Pola Alena (200 miliona dolara), zatim “Dubai” šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma, “Lady Moura” biznismena iz Saudijske Arabije Nasera Al Rašida, “Al Mirqab” katarskog bivšeg premijera Hamada Bin Jassim al Thanija i “Dilbar” glavnog akcionara fudbalskog kluba “Arsenal” Ališera Usmanova.

Bonus video: