Zetagradnja povlašćena pri kupovini zemljišta Duvanskog

Radi se o jednoj od najstarijih firmi u Crnoj Gori, gdje su radnici i manjinski akcionari, upozoravaju iz MANS-a, ostavljeni bez ičega
163 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2012. 21:30h

Zbog osnovane sumnje “da se radi o organizovanom korupcionaškom djelovanju”, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je juče nadležne da ispitaju sumnjivu prodaju vrijednih nekretnina Duvanskog kombinata u stečaju.

Radi se o jednoj od najstarijih firmi u Crnoj Gori, gdje su radnici i manjinski akcionari, upozoravaju iz MANS-a, ostavljeni bez ičega.

“Posljednji podaci do kojih je MANS došao u slučaju Duvanskog kombinata pokazuju da su Vlada i Glavni grad omogućili firmi Zetagradnja sticanje enormnog profita, na štetu radnika i akcionara te kompanije. Vrijedne nekretnine DKP-a prodate su Zetagradnji krajem juna 2010. godine, odnosno nepunih mjesec nakon što je u fabriku uveden stečaj”, zvanično su saopštili “Vijestima” iz te nevladine organizacije.

Prethodno je EPCG, dodaju iz MANS-a, zbog duga za struju od blizu 100.000 eura u aprilu podnijela predlog za pokretanje stečaja, dok je Privredni sud u Podgorici u maju to prihvatio, kada je za stečajnog upravnika imenovao Veselina Raičevića.

“Privredni sud je tada prihvatio najavu reorganizacije Duvanskog kombinata, ali je, uprkos takvoj najavi, Raičević odmah objavio poziv za prodaju nepokretnosti koje se nalaze na ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu”, istakli su iz MANS-a.

Jedinu ponudu, navode oni, dostavila je Zetagradnja koja je “predložila cijenu od 13,2 miliona eura i isplatu prilikom primopredaje nepokretnosti, pri tome uslovljavajući da joj u slučaju plaćanja avansa od 30 ili 40 odsto bude priznata godišnja kamata od osam odsto na isplaćeni avans”.

Iz TE NVO napominju da je sve ovo “omogućeno na račun radnika i akcionara DKP-a “koji su žestoko oštećeni”

“Ova firma je, takođe, zahtijevala da troškovi rušenja objekata padnu na teret Duvanskog kombinata ili da joj se prizna 700.000 eura za te namjene. Takođe je uslovila da se Vlada i Glavni grad obavežu da će donijeti planski dokument za lokaciju u skladu sa njenim zahtjevima, kao i da bude oslobođena plaćanja komunalija za kvadraturu objekata predviđenih za rušenje”, naveli su iz Mreže.

Uprkos tome što je ova ponuda bila krajnje štetna,tvrde iz MANS-a, Raičević je krajem juna, odnosno nepunih mjesec po imenovanju za stečajnog upravnika i prije sprovođenja plana reorganizacije, sa Zetagradnjom potpisao ugovor o prodaji nekretnina (42.565 kvadrata građevinskog zemljišta i 20.295 kvadrata objekata).

“Ugovor je definisao da Zetagradnja prvu ratu od pet miliona isplati odmah, drugu u iznosu od 1,4 miliona do 30. novembra 2010. godine, dok je treća rata trebalo da bude isplaćena na dan primopredaje nepokretnosti, što je najkasnije trebalo da se dogodi u aprilu ove godine”.

“Istovremeno, kupcu su priznati troškovi za isplate rate prije primopredaje nepokretnosti, zbog bankarskog kredita po godišnjoj kamati od osam odsto. Zetagradnji su prihvaćeni i ostali zahtjevi, uključujući i onaj da će biti donijet planski dokument koji odgovara njenim interesima”, saopštili su iz MANS-a.

Aneksom ugovora, koji je potpisan u maju prošle godine, novi rok za primopredaju nepokretnosti je utvrđen za mart 2013. godine, ali i da će DKP za svaki mjesec kašnjenja “plaćati 98 hiljada eura kazne, što će biti oduzeto od konačne cijene”.

“Sa druge strane, kako je i obećano ugovorom, Glavni grad je u junu ove godine stavio na javnu raspravu planski dokument za lokaciju duvanske fabrike, kojim je Zetagradnji omogućeno da sagradi čak oko 150.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora. To znači da je, shodno aktuelnim cijenama u Podgorici, tržišna vrijednost ovog kompleksa najmanje nevjerovatnih 100 miliona eura, što jasno pokazuje razmjere enormnog profita koji je omogućen investitoru”, navode iz MANS-a.

Iz TE NVO napominju da je sve ovo “omogućeno na račun radnika i akcionara DKP-a “koji su žestoko oštećeni”.

“Da je ova lokacija bila prvo planski regulisana, pa prodata, iz prodajne cijene su mogli da budu namireni svi dugovi fabrike i da ostane dovoljno za pokretanje proizvodnje i oporavak preduzeća. Umjesto toga, Vlada je u međuvremenu pribjegla formiranju nove firme u kojoj su radnici ostavljeni bez akcija”, zaključili su iz MANS-a i najavili da će objaviti šemu “kako je Vlada nezakonito izigrala i oštetila manjinske akcionare DKP-a”.

Radović će odgovoriti

Zbog sumnji i ozbiljnih optužbi iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora “Vijesti” su juče kontaktirale i vlasnika Zetagradnje Blagotu Radovića. On je najavio da će iz njegove kompanije danas odgovoriti na tvrdnje MANS-a, što će biti objavljeno u sjutrašnjem broju “Vijesti”.

Bonus video: