Vlada pripremila budžet za 2013. ali će čekati Đukanovića

“Ne bi bilo dobro da dosadašnja Vlada svoj mandat okonča neslavno, kršeći Zakon o budžetu”
0 komentar(a)
Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.11.2012. 18:19h

Umjesto predloga zakona o budžetu za narednu godinu, Vlada će danas usvojiti informaciju o tom aktu kojom će se konstatovati da je Ministarstvo finansija pripremilo budžet za 2013. u skladu sa zakonskim rokovima, saznaju “Vijesti” u vrhu izvršne vlasti.

To je odlučeno jer je juče traženo od Kolegijuma predsjednika Skupštine da se izjasni da li ima svrhe da postojeći saziv Vlade, koji ima tehnički mandat, usvaja najvažniji ekonomski akt za iduću godinu kad će se nova izvršna vlast uskoro formirati.

Ukoliko bi Kolegijum Skupštine prihvatio da tehnička Vlada usvaja predlog budžeta mogli bi se poštovati rokovi za njegovo dostavljanje zakonodavnoj vlasti. Ipak, teško je očekivati da će se to desiti i izvjesnije je da će usvajanje budžeta za iduću godinu predložiti vlada u novom sazivu čiji će premijer biti Milo Đukanović. Mandatar Đukanović će u ponedeljak upoznati Skupštinu sa novim brojem resora i njihovim rukovodiocima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, budžet za narednu godinu će biti nešto manji u odnosu na ovogodišnji koji iznosi oko 1,25 milijardi eura. Nakon ovogodišnjeg rebalansa je utvrđen na 1,4 milijardi. Komisija za ekonomska pitanja je nedavno vratila na doradu nacrt budžeta za 2013.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) očekuje da Vlada u ovom sastavu danas na posljednjoj sjednici predloži Skupštini budžet za iduću godinu, budući da je 30. novembar krajnji rok u kome se zakonodavnoj vlasti mora dostaviti.

“Ne bi bilo dobro da dosadašnja Vlada svoj mandat okonča neslavno, kršeći Zakon o budžetu”, saopštio je član Glavnog odbora SNP-a Dragoslav Šćekić.

On je ukazao na činjencu i da se još nije vodila rasprava o predlogu zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

“Jasno je da se radi o namjeri, jer se vlast ne može pozivati na okolnosti koje su vezane za protekle izbore, upravo iz razloga što je još početkom novembra konstituisana Skupština. Na taj način je uskraćena rasprava u Skupštini na osnovu koje bi se građani upoznali sa činjenicama o tome kako su budžetski korisnici, odnosno, budžetske jedinice i potrošači, trošili novac građana i poreskih obveznika, a o čemu je i Državna revizorska institucija (DRI) već dala svoj sud”, naglasio je Šćekić.

Bonus video: