Vlada da poveća plate ili da prizna recesiju

Iz Ministarstva finansija bez odgovora o inflaciji i njenom uticaju na zarade i penzije
8 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 14:08h

Iako bi zbog najnovijeg rasta inflacije koja je dostigla 5,2 odsto trebalo da se povećaju plate zaposlenima na budžetu, a i januarska penzija, iz Vlade “Vijestima” već deset dana nijesu odgovorili da li su zabrinuti zbor rasta inflacije i da li će shodno sporazumu sa sindikatima doći do povećanja zarada.

Nije odgovoreno ni na pitanje za koliko bi se mogle povećati penzije u novogodišnjem usklađivanju ukoliko inflacija ostane na ovom nivou ili se još poveća u naredna dva mjeseca, kao i koliko bi to uticalo na povećanje budžeta Fonda PIO i na državni budžet na narednu godinu s obzirom na to da ga Ministarstvo finansija upravo planira.

U sporazumu koji su prošle godine potpisali predstavnici Vlade, Unije sindikata i Saveza sindikata piše da se ukoliko inflacija pređe dva odsto potpisnici obavezuju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru.

Plate ne bi morale da se povećaju ukoliko je bruto domaći proizvod u minusu, zbog čega je Vlada na mukama. Mora ili da poveća plate, za što nema novca jer su prihodi budžeta za deset mjeseci bili 11 odsto manji od plana, ili da izbjegne povišicu pa da prizna da je crnogorska ekonomija ponovo u recesiji.

Vjerovatno nije lako uraditi ni jedno ni drugo, zbog čega Vlada izbjegava ovu temu. Jedan od potpisnika Sporazuma, predsjednik Sindikata prosvjete pri Uniji slobodnih sindikata (USS) Zvonko Pavićević je nedavno rekao “Vijestima” da bi najbolje bilo da USS otkaže učešće u Sporazumu koji nije ni zaživio, jer postoji opasnost da ga Vlada počne primjenjivati na štetu zaposlenih.

Sporazum predviđa i da ukoliko realni rast BDP-a bude ispod dva odsto ili se deficit budžeta ostvari u iznosu od dva odsto BDP-a ili više, potpisnici mogu početi i pregovore o smanjenju plata bez obzira na inflaciju.

Ovo je moguće, ali bi Vlada prije toga morala da prizna da je loše vodila ekonomiju i državne finansije. Sporazum je predviđao i da Vlada dozvoli sindikatima kontrolu budžeta i učešće u izradi novog, kontrolu poreske i politike zapošljavanja i formiranje paritetnih komisija o ovim temama.

Ništa od ovoga se nije desilo a Ministarstvo finansija je već uradilo radnu verziju budžeta za narednu godinu koju je Komisija za ekonomsku politiku vratila na doradu.

Povišica penzionerima od 3,5 do 3,9 odsto

Primanja penzionera u Crnoj Gori trebalo bi da u januaru budu povećana za 3,5 do 3,9 odsto, kazao je “Vijestima” Radivoje Prelević iz Stranke penzionera koji je radni vijek proveo u Zavodu za statistiku, a 15 godina je bio njegov direktor.

Primanja penzionera se od 2011. usklađuju jednom godišnje svakog januara, a povećanje zavisi 75 odsto od troškova života a 25 odsto od rasta prosječne zarade.

Prije toga povišice su se određivale svakih šest mjeseci i to 50 odsto od rasta troškova i 50 odsto od rasta ili pada prosječne plate.

“Nisam sve zvanične podatke dobio od Monstata ali prema onomo što je objavljeno u medijima o rastu troškova i manjem padu prosječne plate, može se izračunati da bi povišica trebalo da bude u tom rasponu”, kazao je Prelević.

Ukupan godišnji budžet za isplatu penzija iznosi 380 miliona eura, tako da bi ova povišica mogla da košta državu 13,3 do14,8 miliona eura.

Galerija

Bonus video: