Prijavljujte kad kupljeni proizvod ne valja

Iz Uprave je najavljeno da će 2013. biti predložen novi Zakon o bezbjednosti hrane od kojeg se nadaju da će omogućiti dodatno zapošljavanje inspektora
109 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 02:28h

Nadležne inspekcije prilikom kontrola trgovina i proizvođača hrane najčešće pišu kazne zbog isteklog roka upotrebe, oštećene ambalaže, nepotpune deklaracije i nehigijenskog čuvanja i stavljanja u promet takve hrane. Zbog toga su od početka godine do kraja oktobra izrečene 433 novčane kazne, saopšteno je “Vijestima” iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Iznos kazne zavisi od one nepravilnosti koja je utvrđena.

Iz inspekcija apeluju na potrošače da kada kupuju robu obavezno posvete pažnju deklaraciji, na kojoj, ako je uredna, mogu naći sve važne informacije o robi koju plaćaju svojim novcem. Ako nije tako, treba prijaviti nadležnoj inspekciji.

A da potrebe za prijavljivanjem ima i da prilikom kupovine uvijek treba dobro otvoriti oči uvjerile su se i „Vijesti“ prije nekoliko dana. Tada su u podgoričkim marketima kupljene brojne namirnice sa nepavilnom deklaracijom i sa čak isteklim rokom trajanja – čokoladne proizvode, sireve, prerađevine od mesa i morske plodove.

Pravilna deklaracija treba da sadrži podatke o sastavu i svojstvu proizvoda, zemlju porijekla, način pripreme ili upotrebe, čuvanja, rok proizvodnje i upotrebe, napomenu ukoliko sadrži supstance koje mogu izazvati alergiju...

“U crnogorskim prodavnicama zadovoljavajući je stepen bezbjednosti hrane, a na poboljšavanju sadašnjeg stanja svakako utiču i sami potrošači koji treba da o svakoj uočenojnepravilnosti obavijeste Zdravstveno-sanitarnu inspekciju (020-608-015), saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naglašeno je i da postoji mogućnost i potreba za povećanjem broja inspektora, te da je to Nacionalnim programom integracija (NPI) i predviđeno. Iz Uprave je najavljeno da će u narednoj godini biti predložen novi zakon o bezbjednosti hrane od kojeg se nadaju da će omogućiti dodatno zapošljavanje inspektora u svim odsjecima Uprave zaduženim za bezbjednost hrane. To su Zdravstveno-sanitarna, Fitosanitarna i Veterinarska inspekcija.

Tržišna inspekcija sprovodi nadzor nad deklarisanjem neprehrambenih proizvoda, u dijelu svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, kojim je propisana sadržina deklaracije. Tržišna inspekcija je ove godine u 1.104 slučaja utvrdila nepravilnosti koje se tiču deklarisanja robe, što je za preko 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

„Za utvrđene nepravilnosti u vezi sa deklarisanjem, inspektori obavezno nalažu njihovo otklanjanje i privremeno zabranjuju promet takve robe do usklađivanja deklaracija sa zakonom“, istakli su iz Tržišne inspekcije.

Uništeno 248 kilograma hrane za devet mjeseci

Od januara do kraja septembra inspekcije su uništile 248 kilograma hrane, a zbog neposjedovanja propisanih deklaracija i dokumentacije, stavljeno je privremeno van prometa 1.044 kilograma prehrambenih proizvoda. To su zvanični podaci iz Uprave za inspekcije.

Zbog povećanog prisustva štetnih organizama fitosanitarni inspektori su uništili 237.000 kilograma banana iz Ekvadora, 3.000 kilograma sirove kafe iz Brazila, 21.000 kilogram pirinča iz Vijetnama, 3.000 kilograma ječma iz Srbije, 23,45 kilograma pečuraka iz Srbije, dok je iz tih razloga vraćeno po 10.000 kilograma pšenice i kukuruza iz Srbije.

Dobro snimiti artikl koji nude jeftinije

Povodom prekjučerašnjeg teksta “Prodaju hranu sa isteklim rokom” u kojem se navodi da se u velikim trgovinama nude proizvodi rizični po zdravlje potrošača, oglasili su se iz kompanije “Voli”.

Saopšteno je da su oni svjesni da se trgovcima na polju deklaracija “otvara veliki prostor za manipulaciju”, ali da oni ne žele da stvaraju profit “na način koji ugrožava zdravlje potrošača”. “Pozivamo institucije nadležne za kontrolu kvaliteta i zaštitu potrošača da se lično uvjere i informišu javnost o tome.

Neophodno je da se kontroliše, precizira i stavi na uvid javnosti koja je to roba i koji su to marketi u kojima se ona prodaje. Vrijeme je da se otvoreno progovori o svim nepravilnostima i manipulacijama kada je u pitanju ono što se potrošaču nudi kao mogućnost povoljnije trgovine”, istakli su iz “Volija”.

Tvrde da njihov proces rada uključuje niz internih standarda i procedura kontrole.

“To podrazumijeva provjeru roka važnosti proizvoda, ali i da proizvode ne prepakujemo samoinicijativno, u manje omote bez deklaracija i naznačenih rokova”, saopšteno je iz kompanije. Oni preporučuju potrošačima da obrate pažnju na proizvod koji im se nudi kao jeftiniji, bez preciznih navoda o porijeklu, u improvizovanoj ambalaži, bez ili sa oštećenom deklaracijom, bez naznaka o datumu i bez uvida u bakteriološku ispravnost.

Galerija

Bonus video: