Za rad na sezonskim poslovima, dobili samo potvrdu

U Zavodu su potvrdili da isplata kasni. Do toga je došlo jer su većinu zahtjeva za subvencije dobili u septembru što je dovelo do „usporenije dinamike finansiranja“
4 komentar(a)
sezonski posao, Zavod za zapošljavanje, Foto: Savo Prelević
sezonski posao, Zavod za zapošljavanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2012. 17:35h

Građani koji su ljetos radili u sklopu projekta državnog zavoda „Zaposlimo mlade na sezonskim poslovima“ za to nijesu dobili novac, već samo potvrdu za posao za koji su bili angažovani.

Iz Zavoda za zapošljavanje treba novac da uplate poslodavcima, a oni sezonskim radnicima.

Više građana je kontaktiralo redakciju “Vijesti”, žaleći se da nijesu dobili zarađeni novac , iako su posao tokom ljeta svi završili krajem septembra.

U Zavodu su potvrdili da isplata kasni, ističući da su većinu zahtjeva za subvencije dobili u septembru što je dovelo do „usporenije dinamike finansiranja“

U Zavodu su potvrdili da isplata kasni. Oni su obrazložili da je do toga došlo jer su većinu zahtjeva za subvencije dobili u septembru što je dovelo do „usporenije dinamike finansiranja“.

„Svi zahtjevi za subvencioniranje zapošljavanja mladih biće isplaćeni do kraja ove budžetske godine“, zvanično je “Vijestima” odgovoreno iz Zavoda za zapošljavanje.

Oni tvrde da je u sklopu ovogodišnjeg projekta subvencionisano zapošljavanje 1.510 nezaposlenih i po tom osnovu je 280 poslodavaca ostvarilo pravo na subvencije u ukupnom iznosu od 296.000 eura. Koliko je od tog novca do sada isplaćeno, iz Zavoda nije odgovoreno.

“Ciljevi programa su da se mladima pruži mogućnost da steknu radno iskustvo i da se uključe na tržište rada, kao i da poveća učešće domaće radne snage na sezonskim poslovima”

Prema pravilima poslodavci su, da bi stekli pravo na subvenciju, morali da sa nezaposlenima prethodno zaključe ugovor o radu i da ih prijave Poreskoj upravi kako bi uredno izmirili sve dažbine državi po osnovu tog zaposlenja.

“Ciljevi programa su da se mladima pruži mogućnost da steknu radno iskustvo i da se uključe na tržište rada, kao i da poveća učešće domaće radne snage na sezonskim poslovima”, naglasili su iz Zavoda.

Zavod: Bez posla 30.500 građana

U Crnoj Gori je, prema juče objavljenim podacima Zavoda za zapošljavanje, nezaposleno 30,5 hiljada građana, što je neznatno više u odnosu na prethodni ponedjeljak. Prema statistici, stopa nezaposlenosti je porasla za sedam dana i to sa 13,16 na 13,17 odsto Od početka godine Zavod je evidentirao 18 hiljada novozaposlenih, dok je u sezoni zaposleno 9,3 hiljade radnika. U toku ove godine registrovano je 1,39 hiljada pripravnika, a izdato je 19.000 radnih dozvola strancima.

Bonus video: