Pazite šta kupujete: Prodaje se i hrana sa isteklim rokom

“Vijesti” tokom obilaska velikih trgovina utvrdile da se potrošačima nude proizvodi koji ne bi smjeli da budu na rafovima
103 pregleda 12 komentar(a)
Kozice, Foto: Vesko Belojević
Kozice, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.11.2012. 10:14h

Potrošačima u Crnoj Gori trgovine nude veliki broj proizvoda koji, po pravilima utvrđenim brojnim važećim zakonima i propisima, nikako ne bi smjeli biti u prometu, utvrdile su „Vijesti” obilaskom dijela podgoričkih marketa.

Osim obilja nepravilnih deklaracija, “Vijesti” su u prodavnici Maksi u šoping centru Delta siti našle i hranu kojoj je 20 dana ranije istekao rok upotrebe – riječ je o zamrznutim morskim “kuhanim kozicama” u pakovanju od kilogram, koje su se od isticanja roka upotrebe 3. novembra do petka, kada je nakon prijave redakcije reagovala Fitosanitarna inspekcija, nalazile u prodaji.

U četvrtak su “Vijesti” trgovale namirnice koje imaju nepravilne deklaracije u Maksiju u Delti i Merkatoru u tržnom centru Gintaš (Mall of Montenegro). Ta dva marketa su izabrana nasumično i to ne znači da se u ostalima ne nalazi hrana sa istim nepravilnostima.

U petak je nadležnoj inspekciji prijavljeno da je kupljena hrana sa isteklim rokom trajanja, što je potvrđeno nekoliko sati kasnije kada su inspektori naredili povlačenje “kozica” i napisali mandatnu kaznu. Na brojeve poznate redakciji niko se iz Maksija, odnosno Deleze grupe koja je njihov vlasnik, nije javljao, tako da nijesmo uspjeli dobiti njihov komentar.

Na proizvodu sa isteklim rokom se nalazila potpuna deklaracija, ali to nije slučaj sa više od 10 proizvoda koji su iz uvoza i zemalja koje nijesu sa našeg govornog područja, a ima ih i među slatkišima, mliječnim i mesnim proizvodima.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Koji to proizvodi nemaju deklaracije na razumljivim jezicima
  • Koji proizvodi po pravilu nemaju deklaraciju
  • O nečitkim deklaracijama - odnosno kako je nemoguće utvrditi šta kupujete
  • Šta piše u Zakonu o bezbjednosti hrani

Bonus video: