Luka Bar po direktivi neće da uzima poslove Port of Adria?

Manjinski akcionari i radnici nezadovoljni su što uprava kompanije godinama zapostavlja profitabilnu djelatnost pretovara kontejnera i generalnih tereta, budući da za to ne postoji zakonsko ograničenje
626 pregleda 2 komentar(a)
Luka Bar (novine), Foto: Vijesti
Luka Bar (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 16.06.2018. 19:25h

Manjinski akcionari Luke Bar i veći dio radnika nezadovoljni su što menadžment i uprava kompanije godinama zapostavlja profitabilnu djelatnost pretovara kontejnera i generalnih tereta, budući da za to ne postoji zakonsko ograničenje.

Izvršni direktor Luka Bar Zarija Franović kaže, međutim, za “Vijesti” da ova kompanija, najveći domaći lučki operater, u većinskom državnom vlasništvu, posluje isključivo u skladu sa zakonom, “a nikako prema bilo čijim instrukcijama”.

“Vijesti” su došle u posjed zvaničnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (od 1. decembra 2015), koje je dato nakon upita iz Privredne komore, a vezano za dileme da li Luka Bar, kao potencijalni konkurent Port of Adria ima ili nema ograničenje u pogledu obavljanja pretovara kontejnera i generalnih tereta. Agencija je dala mišljenje da ne postoje nikakve smetnje da se Luka Bar bavi ovim poslovima. Pretovar generalnih tereta mnogo je skuplja usluga u odnosu na one koje sad nudi Luka Bar sa rasutim teretima i slično.

Manjinske akcionare Luke Bar interesuje, imajući u vidu da nema ograničenja u obavljanju pretovara kontejnera i generalnih tereta, kako menadžment i Odbor direktora objašnjavaju činjenicu da kompanija ne konkuriše na ovim poslovima, odnosno kako se vidi iz izvještaja oni imaju zanemarljiv udio u prihodima.

“Koliko je ovim propušteno poslova (prihoda)? Kako u budućnosti proširiti poslovanje? Da li neko planski urušava ili remeti poslovanje firme?”, pIta direktor Crnogorske asocijacije manjinskih akcionara (CAMA) Aleksandar Raspović.

Na pitanje ”Vijesti” zašto generalnih tereta i kontejnera nema u višem procentu usluga ovog preduzeća na godišnjem nivou, te da li se možda radi o direktivama iz Vlade - konkretno resornog ministra Osmana Nurkovića (za kojeg se tvrdi da je navodno više naklonjen firmi Port od Adria), Franović je prvo ocijenio da je pitanje “vrlo tendenciozno i maliciozno koncipirano”, te da izraz direktiva “apsolutno ne odgovara komunikaciji na temu poslovanja jednog od najznačajnijih privrednih subjekata Crne Gore”.

“Luka Bar radi sa generalnim teretima u obimu uslovljenom raspoloživim prostorom i mehanizacijom za ovu vrstu tereta. Za rad sa generalnim teretima trenutno nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta, ali, u periodu od prvog avgusta 2017. otkako sam na funkciji izvršnog direktora, intenzivno je rađeno na pripremi i valorizaciji raspoloživih površina na lučkom prostoru. Odgovorno tvrdim da Luka Bar posluje isključivo u skladu sa zakonom, propisima, aktima i pozitivnom poslovnom politikom, a nikako prema bilom čijim instrukcijama. Takođe, kompanija ostvaruje vrlo značajne prihode na godišnjem nivou od rada sa generalnim teretima-RO-RO teretima, B materijom, bananama i metalnim proizvodima u skladišnim manipulacijama”, kazao je Franović.

Na pitanje da li je upoznat sa mišljenjem Agencije za zaštitu konkurencije Franović je odgovorio da poslovanje kompanije unapređuju “u drugom pravcu”. “Radimo na promjeni strukure tereta koje pretovaramo i skladištimo, dovodimo nove robe, ali i vraćamo stare koje Luka Bar već godinama ne radi - kao što su recimo žitarice i u tome smo kao što ste upoznati već postigli i prve značajne rezultate. Upornim potenciranjem po meni ne vrlo značajnih odluka, prošlih poslova i sličnog, u javnosti se ne mogu čuti osnovni tačni podaci o recimo iskorišćenosti lučkih kapaciteta i poslovanju Slobodne zone. Prošle godine je iskorišćenost kapaciteta bila 62,98 odsto od projektovanih 2,7 miliona tona tereta, što je najveći ostvareni pretovar od projektovanog od osnivanja Luka Bar”, naveo je Franović.

U prvom kvartalu ove godine akcionari i dio radnika Luke bili su nezadovoljni zašto je Luka propustila posao isporuke opreme za Možuru i ostala je dilema da li se radilo o direktivi iz Vlade da taj posao radi Port of Adria, iako je Luka imala bolju ponudu.

Franović smatra da je potenciranje posla sa vjetrenjačama za Možuru deplasirana priča.

“Kompanija ne posjeduje svu potrebnu opremu za ovu vrstu vrlo rizičnih tereta, te bi eventualna ulaganja iznosila oko 700.000 eura, što bi u tom trenutku bilo krajnje neisplativo. Svjesni svih ograničenja koja postoje da bismo poslovali još bolje, preduzeli smo sve potrebne mjere, a posebno bih istakao rad na Prostornom planu za obalno područje, koji je u četvrtak usvojen na sjednici Vlade. Taj izuzetno značajan i strateški dokument preduslov je velikih poslova za čiju realizaciju smo uveliko u pregovorima sa strateškim partnerima. Stavljanje u funkciju nemalih lučkih kapaciteta, koji do sada nažalost nijesu bili adekvatno tretirani, predstavlja strateški interes i dugoročni benefit ne samo Luke Bar već i države”, naveo je Franović.

Luci nije dat pretovar opreme za VE Možura

U vezi sa strukturom robe koja se pretovara u Luci Bar, izvršni odbor Sindikalne organizacije Luke Bar, koju predstavlja Savo Nikotić, saopštio je “Vijestima” da taj sindikat već duže ukazuje na problem faktičkog monopola u korist Port of Adria kada su u pitanju generalni tereti, a koji je protivpravan.

“To je posebno naglašeno od strane ovog sindikata početkom ove godine kada je Luka Bar spriječena da se preko nje vrši pretovar opreme za vetrenjače na Možuri, iako je, kako se kasnije ispostavilo, Luka Bar imala povoljniju ponudu od Port of Adrie. Ovaj sindikat nije imao uvid u mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije koje pominjete u svom pitanju, pa se s toga u ovom momentu ni ne može odrediti u odnosu na isto”, naveli su iz ove organizacije.

Bonus video: