Ski centar Durmitor neće niko ni za tri miliona

Početna cijena na prvom nadmetanju trebalo je da bude 4,02 miliona, a na drugom 3,65 miliona eura
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 15:55h

Ni treći oglas za prodaju imovine Ski centra Durmitor u stečaju, koja podrazumijeva žičare Savin kuk sa pripadajućim zemljištem, građevinskim objektima i opremom, po početnoj cijeni od 3,1 milion eura, nije uspio.

Do juče, kada je istekao zakonski rok za dostavu ponuda, nije se javio niti jedan investitor, ali stečajni upravnik Ski centra Durmitor Čedo Gospić ne gubi nadu da će se do 7. decembra, kada je zakazano otvaranje ponuda, neko ipak javiti.

“Uvažićemo sve ponude koje stignu do dana otvaranja”, naveo je Gospić.

Prethodna dva oglasa su propala, takođe zbog nedostatka interesovanja. Početna cijena na prvom nadmetanju trebalo je da bude 4,02 miliona, a na drugom 3,65 miliona eura. I na eventualno četvrtom oglasu, početna cijena će biti niža nego na prethodnom za 10 odsto, odnosno, oko 2,8 miliona.

Kupac opreme obavezan je da na neodređeno vrijeme zadrži sedam od ukupno 13 radnika, koliko ih je trenutno na platnoj listi Ski-centra u stečaju

Prodaje se zemljište površine 21,25 hiljada metara kvadratnih, kao i restoran Durmitorsko sijelo i pomoćna zgrada pored njega, restoran Montana i skijašnica, dvije pomoćne kućice kod polazišta glavne žičare, dvije trafo-stanice i tri drvene kućice na trasi. Na listi građevinskih objekata koji su ponuđeni nalaze se i podzemni kablovski visokonaponski vodovi, pristupni put do lokacije i žičara, koridora žičara i uređenje staza. Prodaje se i oprema za dvije žičare, tri ski-lifta, bebi ski-lift, dva napojna kabla i oprema trafo-stanice.

Kupac opreme obavezan je da na neodređeno vrijeme zadrži sedam od ukupno 13 radnika, koliko ih je trenutno na platnoj listi Ski-centra u stečaju.

Za kupovinu imovine mogu se prijaviti svi građani i preduzeća koja uplate depozit od deset odsto početne cijene, a za kupca će biti izabran ponuđač koji ponudi najveću cijenu i obaveže se da će preuzeti sedam zaposlenih.

Ukoliko kupac bude izabran, ugovor o kupoprodaji biće raspisan najkasnije deset dana od nadmetanja, odnosno do 17. decembra.

Stečajna uprava je nedavno skijalište Savin kuk dala u zakup firmi MB turist lokalnog biznismena Vukomira Marjanovića i to od 20. decembra do 31. marta iduće godine, po cijeni od 4,6 hiljada eura mjesečno.

Skijalištem je godinama nezakonito gazdovao žabljački biznismen Radovan Grbović, kojem je tek ove godine država preko odluka nadležnih sudova, ukinula to pravo i naredila da vrati imovinu nekadašnjeg državnog preduzeća. Konačnu odluku o načinu na koji je Grbović došao do imovine donio je Apelacioni sud početkom ove godine koji je poništio sve njegove ugovore i podugovore, zbog nezakonitosti.

Grbović tu odluku, međutim, nije u potpunosti ispoštovao pa je kod njega i dalje dio imovine Ski-centra, zbog čega je stečajna uprava protiv njega podnijela tužbu Privrednom sudu u Bijelom Polju.

Grbović je, inače, bio dugogodišnji direktor Ski-centra dok je bio u državnom vlasništvu, a od imovine firme je u maju 2003, potpisujući ugovor o zakupu sa svojom firmom, osnovao Nju ski-centar Durmitor, koji je kasnije likvidiran. Brzo nakon toga, Grbović osniva novu firmu Grbović kompani, na koju je prepisao imovinu nekadašnjeg stajališta i nastavio da gazduje njim. Ostaće upamćen i Grbovićev biznis sa strujom, jer je naplaćivao utrošenu električnu energiju domaćinstvima i ugostiteljskom objektima priključenim na tu trafo-stanicu Ski-centra.

Galerija

Bonus video: