Čeka nas "rat za talente": Ulažete li u svoje obrazovanje?

Do 2020. u svijetu će biti 40 miliona manjka fakultetski obrazovanih radnika i 45 miliona radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem
55 pregleda 2 komentar(a)
posao, Foto: 2.macleans
posao, Foto: 2.macleans
Ažurirano: 23.11.2012. 08:41h

U budućnosti, neke kompanije neće tako lako dolaziti do kvalifikovanih radnika koji će im biti neophodni za rad i napredak, rezultat je istraživanja svjetske konsultantske kompanije McKinsey.

Jedan od najvećih i zabrinjavajućih trendova u zapošljavanju, prema pisanju Business Insidera, biće to što će svim razvijenim ekonomijama nedostajati visokoobrazovanih radnika i stručnjaka sa posebnim znanjima, prenosi Dnevnik.hr.

Već se predviđa "globalni rat za talente" jer će najbogatije zemlje svijeta imati premalo radnika koje kompanijama stvarno trebaju.

McKinsey Global Institute predviđa da će do 2020. u svijetu biti 40 miliona manjka fakultetski obrazovanih radnika i da bi se ekonomije u razvoju mogle suočiti sa manjkom od 45 miliona radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem. Prema njihovim podacima, u naprednim ekonomijama i do 95 miliona radnika neće imati vještine i znanja potrebna za zaposlenje.

Iz instituta McKinseyja naglašavaju da su u pitanju projekcije ali da bi takvo stanje bilo itekako ozbiljno jer bi dovelo do veće nezaposlenosti, porasta nejednakosti i socijalne napetosti koja bi uticala na političku stabilnost u zemljama širom svijeta.

Istraživanje je prije svega namijenjeno osobama na rukovodećim pozicijama da bi se upoznali sa prognozama koje su donijeli stručnjaci na osnovu detaljnih analiza, kao i da bi na osnovu tih informacija mogli da vode računa o budućim poslovnim potezima. Osim toga, te informacije su važne kako bi se na vrijeme prilagodili mogućim problemima oko nalaženja adekvatnog i stručnog kadra.

Bonus video: