Pozitivna: Da građani ne plaćaju još pogrešnih odluka

Ako uzmemo u obzir i garancije, javni dug Crne Gore iznosi oko 60 odsto BDP-a, upozorio je Bojanić
56 pregleda 0 komentar(a)
mladen bojanic, Foto: Facebook
mladen bojanic, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.11.2012. 19:02h

Opravdanost rada Kombinata aluminijuma Podgorica, dok se prolongira proces i rezultati državne revizije, treba ispitati kroz nezavisnu i ekspertsku analizu situacije, ocijenio je generalni sekretar i šef kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić.

Bojanić je naglasio da proces, kao i rezultati analize, moraju biti maksimalno transparentni, ukazujući da to nije bio slučaj još od privatizacije KAP-a.

“U iščekivanju aktiviranja narednih garancija kojima je Crna Gora "hrabro" stala iza kreditnog zaduženja Kombinata, njegov menadžment nastoji da odloži naplatu koliko je moguće, Vlada nastoji da odloži naplatu više nego što je moguće, a svi se nadamo nečemu nemogućem jer se pogrešni potezi iz prošlosti ne mogu ispraviti. Građani bespomoćno svjedoče efektima odluka koje su sa nizom drugih, po svemu sudeći, malim dijelom bile bazirane na ekonomskoj logici i društvenoj dobrobiti. Od ukupnih garancija, na KAP se odnosi 46 odsto, što je oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, saopštio je Bojanić.

On podsjeća da se u nacrtu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti navodi norma da ukupan iznos garancija ne smije preći 10 odsto BDP-a. Ukazao je da je to već prekoračeno, jer je iznos stranih garancija 12 puta veći od datih domaćih garancija.

“Nacrt tu primjenu predviđa od 1. januara 2016. godine, te ako se ova regulativa usvoji, ostaje mogućnost da država i u narednom periodu nastavi da izdaje visoke garancije privatnim kompanijama”, upozorava Bojanić i dodaje da je neophodna stroga restrikcija prilikom izdavanja garancija, jer one predstavljaju potencijalni javni dug.

Ako uzmemo u obzir i garancije, Bojanić navodi da javni dug Crne Gore iznosi oko 60 odsto BDP-a.

Trenutna situacija, istakao je on, ostavlja prostor za nastavak politike zaduživanja u narednom periodu.

Bonus video: