Unija poslodavaca: CFSSI i bez nas može dalje

Vlada i SSCG, koji su vlasnici po trećinu CFSSI, upoznati su i saglasni sa odlukom UPCG
0 komentar(a)
Zgrada "solidarnosti", Foto: Boris Pejović
Zgrada "solidarnosti", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2012. 20:02h

Smanjenje vlasničkog udjela Unije poslodavaca (UPCG) u Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), sa 33 na pet odsto, neće uticati na funkcionisanje Fonda čiji su sada vlasnici Vlada i Savez sindikata (SSCG), objašnjeno je iz UPCG.

Poslodavci su odlučili da zadrže pet odsto akcija kako bi i dalje obezbjeđivali tripartitnost Fonda, potvrdio je “Vijestima” potpredsjednik UPCG Ivan Mitrović, a šta će biti sa njihovim osnivačkim udjelom tek treba da bude odlučeno. Zasad će ga zadržati CFSSI koji će preuzeti i kreditnu obavezu Unije, koja nije mogla da izmiruje kredit koji je uzela za učešće u Fondu. Taj manji dio akcija Fond će držati kao trezorski kapital u svojim bilansima.

Vlada i SSCG, koji su vlasnici po trećinu CFSSI, upoznati su i saglasni sa odlukom UPCG, ali u Savezu postoje oprečna mišljenja o tome kako se došlo do te saglasnosti.

Predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Krsto Pejović je kazao da je o odluci prvo trebalo da bude upoznata Skupština SSCG, a ne generalni sekretar Zoran Masoničić.

“Pismo CFSSI koje je upućeno Masoničiću, a ne Skupštini, nije pravni osnov za davanje saglasnosti na Ugovor o prenosu udjela kupovine jednog od članova, jer mu nijesu prethodile procesne pretpostavke, koje su nužan preduslov da bi se prenos udjela izvršio u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, naveo je Pejović u saopštenju.

On tvrdi da je, u skladu sa institutom prava preče kupovine, udio trebalo ponuditi SSCG i Vladi, pa tek ako oni ne pristanu, a nakon sprovedenog postupka, akcije nuditi trećoj strani.

“Pravo preče kupovine ne bi trebalo propustiti jer bi na taj način bila data mogućnost stvaranja novih izvora finansiranja zaposlenih u SSCG”, smatra Pejović.

Prihodi se raspodjeluju upravo u skladu sa veličinom vlasničkog udjela CFSSI.

Fond su osnovale Vlada, UPCG i SSCG, a osnivački kapital je iznosio 528.000 eura, od čega je udio UPCG 176.000 eura. Osnovna djelatnost Fonda je izgradnja i prodaja stanova po povoljnijim uslovima od tržišnih.

CFSSI će i dalje raditi na istim osnovama - opštine daju placeve i komunalije gratis sindikalnim povjereništvima koja vlasništvo prenose na Fond, a izgrađeni stanovi se prodaju po cijeni gradnje.

Bonus video: