Vlada je žirirala biznismenu sa dvije firme u stečaju

Država ne provjerava one kojima daje milionske garancije za kredite
164 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 20:30h

Podgorica - Biznismen Nebojša Bošković vlasnik je kompanije Melgonia Holdinga Limited sa Kipra, koja je osnivač firme Melgonia-Primorka koja kasni sa otplatom kredita od 14,4 miliona eura za koji je Vlada izdala garanciju od četiri miliona. To je priznao izvršni direktor Melgonia-Primorke Vinko Marović u reagovanju na prilog Televizije “Vijesti” da je ova kompanija dobila kredit i državnu garanciju pet mjeseci prije nego što je osnovana.

U trenutku kada je Vlada dala Melgoniji garancije od četiri miliona eura 1. jula 2010. godine, Bošković je već imao dvije svoje firme u stečaju. Radi se o Krisma motorsu, gdje je jedini osnivač i koja je u stečaju od 10. maja 2010. godine, i firmi Krisma Bjelasica, gdje je ovlašćeni zastupnik, a koja je u stečaju od 25. marta 2010. godine.

“Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti izjavu Boškovića kako je uspio dobiti garancije za kredit, jer nije odgovarao na kontakt telefon dostupan redakciji.

Osnivači Krisma Bjelasice su Krisma motors i Krisma trejd, koji je u stečaju od 19. maja 2010. godine, a njen vlasnik je njegova supruga Biljana Bošković. Preduzeće Krisma Bjelasica je 2006. godine zakupilo pekaru koja je poslovala u okviru fabrike mineralne vode Bjelasica Rada. Ugovor je raskinut 2009. godine, a radnicu si više puta štrajkovali jer im je zakupac dugovao dio zarada, regrese i tople obroke i radni staž za tri godine. Protesti su prekinuti u avgustu prošle godine kada je Bošković počeo u ratama da isplaćuje obaveze.

“Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti izjavu Boškovića kako je uspio dobiti garancije za kredit, jer nije odgovarao na telefon

Krisma trejd je od Atlas grupe u februaru 2008. kupila oko 51 odsto akcija u barskoj Primorci za 1,6 milijuna eura. Radnici Primorke su više puta štrajkovali a isplatama otpremnina i kroz stečaj od više od hiljadu radnika ostalo je njih oko stotinu koji sada rade u firmi Primorka grupa koja se nalazi u stopostotnom vlasništvu Alojza Kračuna. On je na osnovu potraživanja preuzeo Primorkinu pekaru i od tada redovno izmiruje svoje obaveze i plate radnicima.

Marović je u reagovanju naveo da je Melgonia u centralnom registru osnovana 7. septembra 2009. godine, pa je kasnije preimenovana u Melgonia - Primorka.

“Kreditnim aranžmanom u iznosu od 14,4 miliona eura NLB Montenegrobanka pružila je finansijsku podršku projektu restrukturiranja kompanije Melgonia-Primorka na osnovu predloženog biznis plana. Prihvatanje NLB banke da finansijski podrži Melgonia-Primorku u cilju restrukturiranja, bilo je uslovljeno izdvajanjem državne garancije za dio obeveza kako bi revitalizacija preduzeća imala pozitivna efekte. Vlada Crne Gore je na sjednici od 01.07.2010. godine prihvatila izdavanje garancije po ovom kreditnom aranžmanu do maksimalnog iznosa od 4 miliona eura. Kao sredstvo obezbjeđenja kredita, Melgonia-Primorka je založila imovinu (zemljište 70.000 m2 zgrade, infrastruktura, oporemu, akcije) za koju očekujemo da bude valorizovana”, naveo je Marović.

I Ministarstvo finansija, kako je nedavno saopštilo, nada se u tu imovinu kako bi izbjeglo da iz budžeta plati četiri miliona eura za izdatu garanciju.

Marović je naveo i da su kredit od 14,4 miliona eura, (iako su većinski vlasnici Primorke postali za 1,6 miliona) potrošili na investiciona ulaganja, isplate zaostalih zarada i otpremnina za preko 500 radnika, kao i da se nadaju u nove strateške partnere.

Melgonia-Primorka je i na crnom spisku preduzeća Centralne banke zbog duga od 40.000 eura, zbog čega joj je račun blokiran već mjesec i po.

Boškoviću propale i kompanije u Srbiji

Nebojša Bošković je, prema srbijanskom registru preduzeća, vlasnik i kompanije Krisma agrar Šid, koja se bavi trgovinom na veliko žitom, sirovim duvanom, sijemenjem i hranom za životinje. Odlukom Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici, ta firma je u stečaju od 30. marta ove godine.

On je vlasnik i kompanije UMI pek iz Pančeva u kojoj je uveden stečaj 27. maja 2011. godine jer, kako prenose mediji u Srbiji, nije vratio kredit Novoj ljubljanskoj banci u iznosu od pet miliona eura. On je UMI pek preselio u Pančevo iz Leskovca gdje je oko 120 radnika štrajkovalo zbog neizmirenih plata.

Galerija

Bonus video: