Stvoreni uslovi za izuzeće sutkinje Nataše Bošković

Vijeće Privrednog suda odbilo predlog za određivanje druge mjere zabrane kupovine akcija Rudnika
95 pregleda 5 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2018. 13:06h

Vijeće Privrednog suda usvojilo je prigovor Elektroprivrede i preinčenjem odluke odbilo kao neosnovan predlog za određivanje druge privremene mjere kojom je traženo da se zabrani kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja.

Na taj način, saznaju “Vijesti” nezvanično, stvoreni su uslovi da predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić prihvati i zahtjev EPCG i izuzme sutkinju Natašu Bošković, u parnici nastaloj po tužbi manjinskog akcionara EPCG, M&V Company kojom se traži poništenje skupštinske odluke o preuzimanju RUP-a, od 26. marta ove godine.

Početak sudske rasprave Bošković je prethodno zakazala za 25. jun, a privremene mjere je donosila kako bi se spriječila “nenadoknadiva šteta” i parnica učinila besmislenom.

Sud je juče pred kraj radnog vremena naložio Centralnoj depozitarnoj agenciji i Komisiji za tržište kapitala brisanje upisa rješenja ovog suda od 28. maja kojom je zabranjena EPCG kupovina svih akcija RUP-a.

Novu odluku su sudije Nataša Sekulić (izvjestilac), Ivan Kovačević (predsjednik Vijeća) i Miodrag Anđelić, izvijećali navodno još 13. juna, a donijeli još u četvrtak 14. juna. Nova odluka juče je podijeljena strankama tek oko 14 sati, nekoliko sati nakon što je M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, tražio izuzeće Jovanića i troje sudija Vijeća ovog suda Sekulić, Kovačevića i Anđelića. “Smatram da mi se postupanjem navedenog Vijeća grubo krše zakonom garantovana prava i da postoje razlozi koji ukazuju na nepristrasnost članova Vijeća, kao i predsjednika suda”, istakao Miličković u zahtjevu za izuzeće sudija. On je naveo da je prvo rješenje sudskog Vijeća o ukidanju prve privremene mjere objavljeno u medijima prije nego što je dostvljeno njegovom punomoćniku Milovanu Miloševiću, zbog čega je podnijet prigovor na rad postupajućih sudija Sudskom savjetu.

Od prodaje akcija RUP-a po 6,4 eura, najviše treba da inkasiraju kompanija A2A, nešto manje od 13 miliona eura, i Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika, oko 3,8 miliona eura.

Bonus video: