I u sindikatu rade na crno

Rastoder je rekla da stručna služba u radnoj grupi neće praviti kompromise jer neće dugo čekati, pošto već 36 mjeseci čekaju
7 komentar(a)
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.11.2012. 21:28h

Predstavnici Saveza sindikata (SSCG), kao poslodavca, i Sindikalne organizacije stručne službe pokušaće da osmisle način i dinamiku prema kojoj će se isplatiti četiri zarade zaposlenima u SSCG, odnosno oko 700.000 eura za plate i doprinose, a radiće i na sistematizaciji radnih mjesta.

Iz stručne službe SSCG je najavljeno da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će se baviti rješavanjem tog problema.

Predsjednica Sindikata stručne službe Senka Rastoder je saopštila da neće dozvoliti da i jedan od 58 zaposlenih ostane bez posla.

“U istoriji sindikalizma nije zabilježeno da se u sindikatu ne poštuju prava radnika. Prema podacima Poreske uprave nije nam uplaćen 21 doprinos. Usred sindikata mi radimo na crno”, naglasila je Rastoder.

Za plate radnicima i funkcionerima SSCG mjesečno treba da izdvoji oko 60.000 eura.

Rastoder je rekla da stručna služba u radnoj grupi neće praviti kompromise jer neće dugo čekati, pošto već 36 mjeseci čekaju.

“Osim pitanja zarada i doprinosa važne su i krivične prijave koje smo podnosili protiv rukovodstva. Znamo da su sve one u Tužilaštvu i pod kojim sumnjama je policija predala te krivične prijave”, kazala je ona i dodala da to žele napismeno.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Duško Zarubica rekao je da očekuje da će doći do dogovora koji će radna grupa predložiti Glavnom odboru SSCG na usvajanje.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić nije prisustvovao konferenciji, iako je Rastoder saopštila da je bio pozvan. On je saopštio novinarima da sam procjenjuje na koje pozive će da se odazove te da radnici koji negoduju nanose štetu i da “nekom smeta što SSCG ide pravim putem”.

On je istakao da problem sa isplatom zarada ne postoji od kada je on generalni sekretar već više godina.

“Uvijek su kasnile plate, ponekad i do šest zarada koje su se isplaćivale sa različitih računa i u različitom iznosu. Očito je da moji pokušaji da to uradim na kvalitetan način nekome smeta”, kazao je Masoničić.

On je istakao da je sa računa SSCG skinuto 850.000 eura po osnovu pravosnažnih presuda, što je izazvalo problem zbog kojeg su od Ministarstva finansija dobili dozvolu za prolongiranje plaćanja obaveza.

SSCG firme u stečaju

Masoničić je kazao da u SSCG nijesu razmišljali o preuzimanju 28 odsto udjela Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), koje su pripadale Uniji poslodavaca.

Međutim, Rastoder smatra da SSCG namjerava da kupi taj dio koji, kako je saopštila, košta oko 197.000 eura. “Pitamo se ko će to da kupi. Nadamo se da se i sa CFSSI neće desiti ono što se desilo sa pet-šest ranijih firmi koje je Savez imao, a sve su neslavno otišle u stečaj. Zašto se formiraju brojna društva sa ograničenom odgovornošću i koja je korist SSCG od toga? Nije u redu da mi odemo na Biro rada i budemo žrtve nečije megalomanske težnje za bogaćenjem. Radimo 20-30 godina u SSCG i dobro znamo kako stvari stoje. Njih petoro redovno ide na put oko svijeta, para nema za naše plate, ali će se naći 200.000 za udio u CFSSI”, ocijenila je Rastoder.

Govoreći o predsjedniku Skupštine SSCG i Borda direktora CFSSI Danilu Popoviću, Rastoder je kazala da je “lijepo biti bogat” ali da i ostali u SSCG imaju pravo na dio sunca u Crnoj Gori. Do sad je izgrađeno 1.400 stanova, ali zaposleni u stručnoj službi SSCG, kako je saopšteno, nijesu uspjeli da dobiju ni jedan.

Bonus video: