Opet pominju da se A2A povlači iz EPCG

Italijanska „Republika” piše da se kompanija koja upravlja Elektroprivredom okreće drugim planovima
56 pregleda 1 komentar(a)
Prva Banka, EPCG, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
Prva Banka, EPCG, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.11.2012. 21:05h

A2A planira povlačenje iz Crne Gore "čim se za to ukaže prilika", prenosi italijanski list “La Republika” u jučerašnjem izdanju.

Taj medij piše o nedavno predstavljenom strateškom planu kompanije od 2013. do 2015. godine, navodeći da A2A planira povlačenje iz Crne Gore, a tekst je objavljen pod naslovom "Energija u krizi, novi fokus A2A na otpadu i kogeneraciji".

“A2A planira da zaboravi na snove o slavi i širenju u inostranstvu, što uključuje i povlačenje iz Crne Gore čim se za to ukaže prilika", navedeno je u tekstu koji potpisuje novinar Luka Panji.

Đuzepe Mariano iz A2A “Vijestima” je odgovorio na navode o izlaznoj strategiji:

"Izlazak A2A iz EPCG nije predviđen industrijskim planom A2A, nedavno odobrenom od strane Upravnog i Kontrolnog odbora", zvanično je saopštio Mariano.

Više puta se za skoro tri godine, koliko predstavnici A2A upravljaju Elektroprivredom Crne Gore i posjeduju manjinski paket akcija od 43,7 odsto, pominjalo da ta kompanija namjerava da se povuče iz EPCG, ali do toga nije došlo.

Drugi prioriteti

Italijanski list tvrdi da je novi prioritet A2A veći fokus na investicije unutar Italije, te da će najviše pažnje biti posvećeno obradi otpada i kogeneraciji energije, dok će dejstvo A2A u oblasti proizvodnje energije iz hidroenergetskih izvora biti smanjeno.

Među glavnim prioritetima A2A su smanjenje duga kompanije, kao i pokušaj da se postignu bolji rezultati na berzi. Kontrolni akcionari A2A, opštine Milano i Breša, obavezale su se da do 2013. godine promijene model dualne uprave koji se pokazao neefikasnim, jer je duplirao broj zaposlenih u upravi kompanije, koji su mahom bili predstavnici političkih struja u dvijema opštinama, što je dodatno otežavalo proces odlučivanja zbog pretjeranog političkog uticaja.

Vlada zove italijanskog partnera na razgovor

Predstavnici Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore pozvali su u petak čelnike italijanskog A2A na sastanak, a “cilj je da analiziraju dosadašnju realizaciju ugovora o partnerstvu za Elektroprivredu (EPCG)”.

To je “Vijestima” potvrđeno u Savjetu, iz kojeg su saopštili da su pismo poslali na zahtjev Vlade. Na dnevnom redu prethodne sjednice Vlade u okviru tačke “tekuća pitanja”, bila je i usmena informacija o realizaciji ugovora sa A2A. Za predstavljanje je bio zadužen potpredjednik Vujica Lazović, koji je i potpisnik ugovora sa italijanskom komunalno-energetskom kompanijom.

Tada je i dogovoreno da se partner pozove na razgovor. Ugovoreno je da se na tri godine napravi presjek (ne)učinjenog tokom stranog menadžmenta u EPCG. A2A se ne može pohvaliti investicijama u EPCG, osim što je za kupovinu manjinskog paketa izdvojeno preko 400 miliona eura. U avgustu 2011. je ozvaničen memorandum o saradnji Vlade i A2A, na osnovu kojeg je trebalo da se potpiše aneks ugovora, što nije urađeno.

Ne postoji zvanično objavljeni izvještaj o obavezama koje (ni)je A2A ispunio, a Vlada je ugovorom obavezana da prati i informiše o (ne)učinku partnera.

Bonus video: