Rusi bi da ostanu kad već građani plaćaju njihove dugove

Rusal bi preko svojih firmi da zadrži upravljanje KAP-om, a Skupština je dva puta naložila Vladi da raskine saradnju sa Deripaskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 05:01h

Privatne kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske zainteresovane su da ostanu u Kombinatu aluminijuma, a u toku su pripreme za dolazak predstavnika proizvođača aluminijuma Rusala koji je, takođe, u njegovom vlasništvu, saznaju “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskog Vlaldinom partneru iz Rusije.

Skupština Crne Gore od početka godine u dva navrata je naložila je Vladi da nađe najpovoljniji način za državu i raskine privatizacioni ugovor sa Deripaskinom of šor firmom CEAC Holdings limited. Od toga, zasad, nema ništa.

Crnogorska vlada je tokom 2009. i 2010. godine velikodušno pomogla Deripasku novcem poreskih obveznika, dajući državne garancije za pokriće KAP-ovih kredita Dojče banci, OTP-u i ruskoj VTB banci, u ukupnom iznosu od 130 miliona eura, a sa kamatama od nekoliko desetina miliona eura više.

Dojče banka je prinudno naplatila 23,4 miliona eura duga od crnogorskih poreskih obveznika, a u toku su pregovori da se plaćanje dospjele rate sa OTP-om u iznosu od 25 miliona eura odgodi do marta iduće godine.

Iz Vlade je saopštavano da su proteklih nekoliko mjeseci intenzivno pregovarali o ulasku potencijalnih turskih i njemačkih investitora u KAP, a Rusi o eventualnoj prodaji svojih akcija u paketu sa dionicama nikšićkih Rudnika boksita. Međutim, od dogovora još nema ništa zbog čega ruski partner vjerovatno sada pokušava da zadrži rukovođenje KAP-om.

Rusal, koji duguje više od deset milijardi dolara, još prije godinu i po nudio je da preuzme upravljanje KAP-om, uz uslov da tome prethodi konverzija postojećih dugova u akcijski kapital. Predstavnici te kompanije i tada su tražili od Vlade nove subvencije za kupovinu električne energije za KAP.

“KAP su prije nekoliko dana posjetili predstavnici najveće aluminijumske kompanije na svijetu Rusal i tom prilikom su obilazili proizvodnju. Ponudili najpovoljnije uslove vezano za subvencije i novi izvor električne energije. Od Vlade Crne Gore traže subvencije za narednih šest godina, što je kraće od perioda koji traži turski Toščelik”, rekao je nezvanično jedan od izvora iz ruskog tabora.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično saopšteno da sada nikakav zvaničan papir ili zahtjev od ruskih investitora nemaju, ali smatraju da bi “bilo dobro da se pored turskih i njemačkih investitora za KAP zainteresuje proizvođač aluminijuma kakav je Rusal”.

Iz Vlade nijesu isključili mogućnost da je neko od predstavnika Rusala proteklih dana bio u Crnoj Gori uz opasku da se vjerovatno radilo “o trećem ešalonu” po hijerarhiji u toj kompaniji.

Najozbiljniju ponudu za preuzimanje KAP-a posljednjih mjeseci dao je turski Toščelik, ali ona još nije precizno konkretizovana. U Vladi tvrde da još pouzdano ne mogu kvantifikovati koliko će državu koštati opstanak KAP-a u srednjem roku od tri do šest godina.

Kao glavni adut u narednom periodu Rusi vide i to što Toščelik otvoreno od države traži subvencije za struju KAP-a dok ne izgrade novu termoelektranu na rudokopu Maoče, a sa sigurnošću se ne može predvidjeti koliko dugo će trajati izgradnja nove TE.

Njemačka HGL grupa, od koje je Vlada krajem prošle sedmice očekivala konkretnu ponudu za preuzimanje KAP-a, nije je još poslala.

Galerija

Bonus video: