Kome je Vlada dala 4 miliona eura crnogorskih građana

Ko stoji iza ove firme nije poznato, ali se imena iz uprave Krisme Primorke, ponavljaju i u Melgoniji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 17:58h

U posljednje 4 godine u barskom preduzeću Primorka promijenile su se 3 upravljačke strukture, a prva u nizu je Krisma trejd koja je tada sa velikim planovima pokretanja svih pogona ušla u barsku fabriku.

"Oni su uvijek pričali kako će se to desiti ali generalno se ništa nije radilo na tome, radnici su dobijali platu u bonovima", priča bivši radnik Krisma Primorke.

On kaže da je direktor bio Svetozar Marković, kao i Vinko Marović.

Đukanovićeva Vlada garantovala za firmu koja tad nije ni postojala>>>

Krisma trejd je svega tri mjeseca bila u barskoj firmi kada je uveden stečaj. Približno dvije godine kasnije Vlada dodjeljuje garanciju novom vlasniku Primorke, Melgoniji Holdings Limited, koja u tom trenutku nije ni bila osnovana.

Ko stoji iza ove firme nije poznato, ali se imena iz uprave Krisme Primorke, ponavljaju i u Melgoniji. Protiv pomenutog člana Uprave i jednog i drugog preduzeća, Svetozara Markovića, bjelopoljska policija je podnosila i krivičnu prijavu zbog sumnji na zloupotrebu službenog položaja u trećem preduzeću

"Ja znam da je bjelopoljska policija protiv mene sprovodila istražne radnje a dali je ili nije podignuta krivična prijava i do ovog momenta sam živio u uvjerenju da nije niti podignuta", kaže Marković.

Stečajni upravnik: Na mene se niko nije žalio

Kako je Primorka prešla iz ruku jednog Krisme trejd, koji je doveo do stečaja, do drugog vlasnika Melgonije Holdings, morao bi znati stečajni upravnik.

Žarko Ostojić koji je vodio stečaj nas je zamolio da ga tim povodom više ne zovemo i da se na njegovo upravljanje niko od povjerilaca nije žalio.

"Ono što ja mogu reći jeste da je isključiva odgovornost stečajnog upravnika za upravljanje imovinom stečajnog duznika i da se tačno zakonom propisuje šta se radi u tom slučaju ako imovina prevazilazi taj iznos koji stečajni dužnik treba da izmiri", kaže advokat Veselin Radulović

Melgonija je Primorku već predala trećoj kompaniji u zakup. Pitanje šta je kvalifikovalo ovakvu Upravu i neznanog vlasnika da im Vlada povjeri milione eura, još jednom traži odgovor.

Prema zvanično dostupnim podacima vlasnik Melgonije Primorke je Melgonija holdings limited. O toj je firmi poznato jedino da je registrovana na Kipru. O njenoj djelatnosti ne zna se više, a možda je zapravo najvažniji podatak da ko god stajao iza ove kompanije u rukama drži 4 miliona eura crnogorskih građana.

Galerija

Bonus video: