Đukanovićeva Vlada garantovala za firmu koja tad nije ni postojala

Odluka o garanciji je donijeta 1. aprila 2010. dok je firma osnovana 5 mjeseci i 6 dana kasnije kod Privrednog suda
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 17:58h

Vlada Mila Đukanovića je prije dvije godine garantovala za firmu "Megalonia Primorka" prije nego je što ta kompanija uopšte i postojala.

Đukanovićeva Vlada je brojne kompanija podržala sa ukupno 140 miliona eura, a "Melgonia Pirmorku" je zapala garancija od 4 miliona sa pripadajućim kamatama.

Odluka o garanciji je donijeta 1. aprila 2010. dok je firma osnovana 5 mjeseci i 6 dana kasnije kod Privrednog suda.

Advokat Veselin Radulović za "TV Vijesti" kaže da preduzeće stiče svojstvo pravnog subjekta danom upisa u centralni registar, ali i pored toga NLB banka daje kredit, a vlada garantuje skoro za trećinu uzetog novca.

Ipak, nakon samo tri mjeseca od odluke Vlade, a dva mjeseca prije zvanične registracije, postalo je jasno da projekat neće ići lako.

Već tada “Melgonija” kasni da plati rate i dug se nagomilava do prvog miliona, a na zahtjev Vlade NLB banka produžava rok otplate. Dvije godine kasnije ne zna se koliko barska firma duguje banci.

Znaju ko je vlasnik, ali neće da kažu

Bivši član Upravnog odbora "Melgonija Primorke" Svetozar Marković, kazao je da se kasni sa otplatom kredita. “Koliko tačno ne znam. Imate tamo izvršnog direktora, imate vlasnike Melgonije pa to raspravite sa njima. Ne bih ja da se petljam više u to” kazao je Marković

TV Vijesti, Daniela Vranković

Minsitarstvo finansija je potvrdio da problemi postoje, ali nijesu odgovorili po kojim kriterijuma je Melgonija holdings limited sa Kipra dobila državnu garanciju, niti ko je vlasnik te kompanije.

Marković kaže da zna ko je vlasnik firme na Kipru, ali da ne može da kaže, a o tome nije htio da priča ni nekadašnji direktor kompanije Vinko Marović.

Kračun: Ne tiče me se kredit

Trenutno se u zgradi Melagonija Primorke nalazi menadžment druge kompanije “Primorke group” stopostotnog vlasništva slovenačkog investitora Alojza Kračuna. Kračun je u junu ove godine od Melgonije zakupio Primorku i od tada redovno izmiruje svoje obaveze i plate radnicima.

Ali se izmirivanje kredita za koji je garantovala crnogorska Vlada Kračuna ne tiče

“Šta će se desiti na relaciji NLB, država i Melgonia, nije u mojim rukama zato što niti smo preuzeli obaveze niti smo u tom razgovoru kao partneri nego radimo u fabriki”, kazao je Kračun

“Melgonija Primorka” je na spisku Centralne banke blokiranih preduzeća, više nema prihoda od proizvodnje, već samo zakupa koji plaća Kračunova firma.

O tome koliko kasni Melgonija i da li će aktivirati garanciju, ne žele da govore ni u banci, a očigledno je samo da to nije jedina tajna u ovom poslu.

(Nastavak na portalu "Vijesti online" 18.11.)

Galerija

Bonus video: