Bazar rukotvorina u Delti: Nakit kome nećete odoljeti

Treći Bazar rukotvorina je za razliku od prethodna dva, usmjeren isključivo na ručno rađeni nakit
547 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 14:28h

Kreativne radionice i talentovani pojedinci iz Crne Gore koji se bave izradom dizajniranog nakita, predstavili su u šoping molu Delta siti svoje ručno pravljene radove.

Treći Bazar rukotvorina je za razliku od prethodna dva, usmjeren isključivo na ručno rađeni nakit, koji su zainteresovanim građanima izložili predstavnici 25 radionica i pojedinci.

Na Bazaru je svoj unikatni nakit, napravljen od bakarne, mesingane i posrebrene žice u kombinaciji sa češkim staklom i poludragim kamenjem, izložila i Olgica Tomašević iz Herceg-Novog.

"Ovim poslom se bavim oko dvije ipo godine. Izrađujem ogrlice, minđuše, prstenje i narukvice. Sve je ručno napravljeno. Nema metalnih dodataka, čak i kopče radim ručno", kazala je Tomašević.

Ona je ispričala da joj najviše vremena treba da bi napravila minđuše, jer žica nije baš zahtjevan materijal za rad.

Minđuše, kako je kazala, uglavnom prodaje po pet eura, a za narukvice je, u zavisnosti od količine kamenčića i debljine žice, potrebno izdvojiti od pet do deset eura.

Jelena Božović iz radionice "Slatko od tkanine" kazala je da proizvode uglavnom nakit i modne detalje ručne izrade.

"Nakit koji je uglavnom unikatan, radimo od pamuka, raznih vrsta konca, akrilnih, staklenih i drvenih perli...Cijene su od četiri eura pa do 25 eura", kazala je Božović.

Božović je istakla da kupci pokazuju više interesovanja ukoliko se naglasi da je nakit unikatan, ali da i neobičan heklani nakit, koji nije unikat, ima svoje kupce.

Kotoranka Renata Bućin, koja se već petnaest godina bavi izradom nakita, posjetiocima šoping mola predstavila je nakit od gline, filca i perlica.

"Najčešće pravim narukvice, ogrlice, a od nedavno sam počela da radim i prstenje. Lančiće prodajem od sedam do 70 eura, minđuše od jednog do 15 eura. Imam svoj krug kupaca, a često nakit izlažem na raznim sajmovima", kazala je Bućin.

Podgoričanka Alma Veliu, koja je oformila radionicu "Merjem", izradom heklanog nakita se bavi godinu dana.

"Pokazalo se da i za to postoji interesovanje, tako da ponovo učestvujem na Bazaru rukotvorina. U radionici radimo ja, majka i sestra i to je neki porodični hobi. Najviše radimo ogrlice i broševe, jer je nekako najljepši heklani komad nakita u formi jednog od to dvoje", kazala je Veliu.

Proizvodi radionice "Merjem" se, kako je kazala, prodaju od pet do 15 eura, a na Bazaru je uspjela da razmijeni kontakte sa potencijalnim kupcima, koji su zainteresovani za porudžbine proizvoda koji juče nijesu izloženi.

Sugrađanka Marija Jovanović je kazala da je oduševljena ponudom nakita i da za pristojnu cijenu može kupiti unikatan komad.

"Kupila sam dvije ogrlice i prsten. Ne znam da li ću još nešto... To je ipak unikatan nakit", kazala je Jovanović.

Svoje radove će predstaviti radionice i pojedinci Reni, Šarena radionica, Vesna Šćepanović, Slatko od tkanine, Anestezija, Radionica Merjem, Studio Ribizla, Maki unikati, Tamara Luma, Radmila Popović, Nakit Oolja, Nakit đinđuve, Heklani unikatni nakit Pljevlja, Unikatni nakit Ema, Uninakitno, Handmade As, Milanka umjetnički nakit, Sweet By Snejki, Unikataro, NVO Oliva Art, Abeceda, My Dream by Milica Plamenac, Osunčana sobica, Hobby Art i SSŠ "Spasoje Raspopović".

Galerija

Bonus video: