Inflacija smanjuje plate, Vlada izbjegava dogovor

Sporazumom je predviđeno da ukoliko inflacija pređe dva odsto potpisnici se obavezuju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 10:16h

Podatak Monstata da je godišnja inflacija 5,2 odsto mogla bi da dovede do konačnog početka primjene Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finasiraju iz budžeta, koji su u decembru prošle godine potpisali sindikati i Vlada, ili do njegovog raskida.

Sporazumom je predviđeno da ukoliko inflacija pređe dva odsto potpisnici se obavezuju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru. Međutim, da bi se Sporazum tumačio u korist zaposlenih neophodno je da budžet bude u ravnoteži, a crnogorski budžet je u minusu.

Sindikati su se sporazumom obavezali da neće organizovati štrajkove ako Vlada bude ispunjavala svoj dio obaveza.

Jedan od potpisnika Sporazuma, predsjednik Sindikata prosvjete pri Uniji slobodnih sindikata (USS) Zvonko Pavićević je rekao “Vijestima” da bi najbolje bilo da USS otkaže učešće u Sporazumu koji nije ni zaživio, a postoji opasnost i da Vlada počne da ga primjenjuje na štetu zaposlenih.

Zvonko Pavićević

“Sumnjamo da je Vlada samo zbog stavke koja joj omogućava početak pregovora o smanjenju plata i potpisala dokument. To nama ne odgovara jer je tekstom predviđeno dosta korisnih stvari kao što je kontrola budžeta, poreske i politike zapošljavanja, formiranje paritetnih komisija ali ništa od toga nam u praksi nije dozvoljeno”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio da je u toku izrada budžeta za sljedeću godinu i da bi eventualno povećanje zarada po osnovu Sporazuma moralo sada da bude ukalkulisano i dodao da USS nije sudjelovala u pisanju budžeta, te da je to suprotno Sporazumu.

Komentarišući inflaciju od 5,2 odsto, koju je prije dva dana izračunao Monstat, Pavićević je rekao da će USS uskoro imati sjednice na svim nivoima i da će saopštiti svoj konačan stav.

“Vidjećemo šta se može uraditi. Treba da imao zvanične podatke o BDP i o godišnjoj inflaciji pa ćemo vidjeti da li možemo da tražimo povećanje i da li će drugi potpisnik tražiti pregovore o smanjenju jer je BDP ispod 2,5 odsto”, objasnio je on.

Prema podacima Ministarstva finansija, prihodi budžeta za period januar-oktobar ove godine su za 11 odsto manji od plana

“To je moj lični i stav sindikata prosvjete. Ne znamo šta o tom predlogu misle kolege iz zdravstva, univerziteta i ostalih sindikata ali nama parcijalna ili nikakva primjena ne odgovara”, istakao je Pavićević.

On je rekao da je bila predviđena zajednička kontrola novca iz budžeta, planiranje trošenja novca, zapošljavanja, poreska politika, suzbijanje sive ekonomije i sve to je trebalo da rade paritetni timovi ali da USS ne zna šta je po tim pitanjuma planirano za sljedeću godinu.

“Ako to nisu htjeli tokom ove, niti su nam dozvolili da to uradimo za predstojeću godinu zašto bismo onda prihvatili bilo kakav razgovor. Mi ćemo se zalagati da u cjelini odbacimo taj Sporazum jer se bojimo da će ga zloupotrijebiti kad im bude odgovaralo”, rekao je Pavićević i dodao da su na nivou Koordinacionog odbora koji je zadužen za kontrolu primjene Sporazuma nedavno imali sastanak “na kojem se čula samo prazna priča, a ništa konkretno oko tehnoloških viškova ili dobrovoljnog napuštanja radnih mjesta”.

“Ne znamo da li su predviđena sredstva za taj program, a ljudi su se javili da sporazumno raskinu radni odnos, ali ništa dalje ne znaju. To je samo mrtvo slovo na papiru koje više nema nikakvog smisla”, zaključio je on.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju komentar od predstavnika Saveza sindikata Crne Gore koji su potpisali Sporazum.

Zbog manjka u budžetu zarade mogu i naniže

Pregovori o smanjenju zarada su, u prvom članu, predviđeni i ukoliko u periodu važenja Sporazuma realni rast BDP-a bude ispod dva odsto ili se deficit budžeta ostvari u iznosu od dva odsto BDP-a ili više, potpisnici počinju pregovore o iznosu i načinu smanjenja zarada u javnom sektoru.

“Ukoliko realni rast BDP-a pređe 3,5 odsto, potpisnici se obavezuju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru, ukoliko u toku primjene sporazuma dođe do značajne promjene finansijske situacije, potpisnici se obavezjuju na pregovore o zaradama”, navodi se u prvom članu Sporazuma.

Prema podacima Ministarstva finansija, prihodi budžeta za period januar-oktobar ove godine su za 11 odsto manji od plana.

Galerija

Bonus video: