Nezakonito u državnoj službi radile 352 osobe

Državna revozorska institucija otkrila da je nekoliko ministarstava i institucija kršilo Zakon o radu
61 pregleda 8 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.11.2012. 08:02h

Rad po osnovu ugovora o djelu je zabranjena kategorija u crnogorskom zakonodavstvu, ali to nije spriječilo nekoliko ministarstava i brojne državne institucije da tokom 2011. godine na taj način radno angažuju 352 osobe, pokazao je godišnji izvještaj Državne revizorske institucije (DRI).

Izmijenjeni Zakon o radu je ukinuo ugovor o djelu kao najviše zloupotrebljavani institut, uz izuzetak da se osoba može zaposliti na taj način samo na poslovima koji nijesu osnovna djelatnost poslodavca i to ne duže od 120 dana godišnje.

Međutim, DRI je utvrdila da je veliki broj budžetskih jedinica potpisivao ugovore o djelu za poslove iz svoje osnovne djelatnosti.

Osim što su takvi ugovori suprotni zakonima o radu i o državnim službenicima i namještenicima, DRI je navela da „istovremeno za posljedicu imaju i nenamjensku potrošnju”. Istaknuto je da je "nastavljena loša praksa" nepravilnog zapošljavanja koje je "konstatovano i ranijim nalazima DRI" koje je i Skupština usvojila.

Revizijom potrošačkih jedinica obuhvaćenih uzorkom je utvrđeno da su zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu tokom 2011. godine evidentirana kod Uprave za nekretnine za 82 zaposlena, Uprave policije u 66 slučajeva, Agencije za zaštitu životne sredine 57, Ministarstva finansija 24 zaposlena na određeno vrijeme rade po osnovu ugovora o djelu, (a 23 po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima), Ministarstva vanjskih poslova 32, Fonda PIO 23, Direkcije javnih radova 12, Poreske uprave 10, Direkcije za saobraćaj sedam, po tri u Ministarstvu zdravlja, Upravi za mlade i sport i Agenciji za zaštitu ličnih podataka, kod Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore pet i dva u Ministarstvu za evropske integracije.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju

Bonus video: