Dva broda za 46,4 miliona

Vlada prihvatila kredit sa kineskom Exim bankom za kupovinu dva teretna plovila za barsku kompaniju
96 pregleda 0 komentar(a)
brod Kotor, Foto: Arhiva "Vijesti"
brod Kotor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2012. 19:54h

Vlada je prihvatila informaciju o obezbjeđenju kreditnog aranžmana sa kineskom Exim bankom za finansiranje izgradnje dva broda za prevoz rasutog tereta deplasmana po 35 hiljada tona, a koji će u Kini biti izgrađeni za Barsku plovidbu.

Vlada i Barani su od Kineza dobili „povlašćeni kupovni kredit“ u ukupnom iznosu od 46,4 miliona dolara, sa rokom otlate od 20 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2 odsto.

To je značajno povoljnije od uslova kredita podignutog prije dvije godine za izgradnju dva identična broda tipa „seahorse“ koji su u međuvremenu u Šangaju napravljeni za kompaniju Crnogorska plovidba iz Kotora.

Brodovi Crnogorske plovidbe - “Kotor” koji je u komercijalnu eksploataciju ušao u januaru i "Dvadeset prvi maj" koji je na komercijalna putovanja krenuo krajem avgusta - koštali su ukupno 57 miliona dolara. Za njih je sa Kinezima ugovoren kredit sa rokom otplate od 15 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatu od 3 odsto.

Barska plovidba trenutno raspolaže trajektima “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan II”, koji su u poodmaklim godinama, a kompaniju je teško pogodilo i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u Albaniji

„Mišljenja smo da će se realizacijom ovog projekta pojačati pomorski kapaciteti kompanije, održati njena stabilnost i obezbijediti kontinuitet poslovanja. Na ovaj način iskoristiće se povoljni uslovi u odnosu na trenutnu situaciju na svjetskom pomorskom tržištu, što će uticati da poslovanje Barske plovidbe ne zavisi samo od turističke sezone, kao što je sada slučaj”, navodeno je u materijalima koje je razmatrala Vlada.

Barska plovidba trenutno raspolaže trajektima “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan II”, koji su u poodmaklim godinama, a kompaniju je teško pogodilo i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u Albaniji.

Brodovi tipa “seahorse”, kakvih će Crna Gora u svojoj trgovačkoj floti 2014. imati četiri komada, dugi su 179,9 a široki 28,4 metra, a maksimalni gaz mu iznosi 10,8 metara. Pri tolikom gazu deplasman broda je 35.000.

Bonus video: