Duvanski kombinat: Uz „kleopatru” prave još dva strana brenda

Firma iz Singapura već je uplatila avans za brend “virdžinija king”. DKP je proizveo i cigarete brenda “permanent” koji nije izvezen
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 19:25h

Duvanski kombinat u stečaju mnogo je, izgleda, više prihodovao novca ove godine nego što to prikazuju zvanični podaci Monstata i redovni devetomjesečni izvještaj o poslovanju. Prema zvaničnom izvještaju, DKP bilježi gubitak od 2,2 miliona eura, uz poslovni prihod od svega 884.457 eura.

Direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović i predsjednik uprave Ilija Kračković, tvrde za “Vijesti” da ovogodišnji ukupan prihod te kompanije iznosi čak oko tri miliona eura, a da su ove godine proizveli 300 tona cigareta, što je više nego u “prethodne dvije godine zajedno”.

“Prihodi od izvoza činili su preko 70 odsto, dok se ostalo odnosilo na prihode od prodaje prošlogodišnjih zaliha domaćih proizvoda. Taj prikazani prihod je 'ogoljen' i u njemu nijesu prikazani odbici po osnovu dažbina koje se rasknjižavaju”, objasnili su Vukašinović i Kračković.

Sem za područje Sjeverne Afrike gdje se, navodno, mjesecima izvozi “kleopatra”, DKP izgleda pojedine brendove pakuje i za zemlje Bliskog istoka, ali i druge destinacije.

Vukašinović je kazao da se uz brend “kleopatra” za strana tržišta proizvode još dva strana brenda, te da su od izvoznog programa za koji se u Crnoj Gori ne plaća akciza, tokom prvih devet mjeseci, prihodovali “oko 600 hiljada eura”.

“Firma iz Singapura već je uplatila avans za brend 'virdžinija king', a zbog priprema koje su naručiocu mnogo skuplje u Evropi, očekujemo njegov dolazak tokom iduće sedmice, a do kraja mjeseca ćemo nešto i odraditi. I dalje proizvodimo 'kleopatru', ali i brend 'permanent' koji je urađen, ali još nije izašao iz fabrike. Taj brend je naručila jedna firma sa Sejšelskih ostrva”, naveo je Vukašinović.

Sirovina za proizvodnju brenda “virdžinija king” već je dopremljena tako da su sad u DKP-u velika očekivanja od ove proizvodnje kako bi se obezbijedio kontinuitet u isplati mjesečnih zarada za oko 190 zaposlenih.

Inače, tokom prvih devet mjeseci troškovi zarada su povećani u DKP-u sa prošlogodišnjih 1,37 na 1,5 miliona tokom ove godine. Kako su objasnili odgovorni rukovodioci radilo se u stvari o dodatnim stimulansima koji su plaćani zaposlenima za prekovremeni rad, a katkad se radilo i neradnim danima subotom i nedjeljom.

“Vijesti” su još ljetos pisale o proizvodnji “kleopatre” u državnoj fabrici, nekad u tri smjene, kao i da se zvanični i fabrički podaci o izvozu ne poklapaju.

OLAF se ne bavi švercom „alhamre” i „kleopatre”

Evropska kancelarija za suzbijanje nelegalne trgovine i finansijskih prevara (OLAF) nije zainteresovana za krijumčarenje cigareta “alhamra” i “kleopatra” jer se one ne prodaju na evropskom tržištu. Šef odjeljenja za izvoz u kompaniji Eastern Company iz Egipta Farag Murad je prije skoro tri mjeseca najavio tužbu protiv odgovornih zbog proizvodnje cigareta „kleopatra” u Duvanskom kombinatu, jer oni kao vlasnici brenda DKP-u nijesu dali dozvolu za proizvodnju. Sem najave od tužbe za sada nije bilo ništa.

Prema informacijama „Vijesti“ u DKP-u se ove godine u manjoj količini proizvodila i cigareta „alhamra“. Domaća javnost za taj brend je prvi put čula nedavno kada su objavljeni izvodi iz bilješke pokojnog rukovodioca rožajske policije Ernada Kalača koji je u martu 2011. godine pod dosta čudnim okolnostima, navodno, izvršio samoubistvo.

On je krajem januara 2010. godine sačinio službenu zabilješku o tome kako su rožajski policajci najprije otkrili sumnjivi pretovar ovog brenda u krugu bivše fabrike „Goša“, da bi ubrzo ta akcija bila obustavljena nakon intervencije nekog višeg zvaničnika. On je obavijestio premijera i tadašnjeg bivšeg direktora policije da je imao naređenja da obustavi akcije prekida šverca cigareta “alhamra”.

Prema podacima “Vijesti”, “alhamra” se proizvodio u fabrici Keranis tobacco company, koja je prestala da radi. Portparol OLAF-a Johan Vult saopštio je “Vijestima” da brendovi “alhammra” i “kleopatra” nisu predmet njihove istrage.

“Te cigarete nijesu među onima koje se najviše švercuju u zemlje EU. Do kraja 90-ih godina Crna Gora je bila tranzitno područje za velike količine cigareta koje su švercovane u EU. Ali, to više nije slučaj”, navodi se u odgovoru Vulta.

“Dan” je ranije objavio da OLAF vodi četiri istrage u Crnoj Gori, od čega su tri u Sektoru za osoblje EU, a jedna se odnosi na duvan. Vult nije želio da saopštava druge detalje, izuzev da “crnogorska Carina tijesno sarađuje sa OLAF-om”.

Galerija

Bonus video: