Do kad će Pobjeda biti na grbači građana

Krajem decembra će godina od zatvaranja tendera za privatizaciju državnog preduzeća, a ne zna se hoće li biti prodato sarajevskom Avazu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 13:40h

Kompanija Avaz, sarajevskog biznismena i političara Fahrudina Radončića, prije tačno godinu, otkupila je tendersku dokumentaciju za privatizaciju državnog preduzeća Pobjeda. Nakon toga je pobijedila na trećem tenderu, zatvorenom krajem decembra prošle godine, ali još nije odlučeno hoće li Pobjeda, koja izdaje istoimeno dnevno glasilo, biti prodata.

“Vijesti” iz Vlade nijesu mogle dobiti informaciju o tome zašto pregovori, koji su formalno počeli u januaru ove godine, nijesu nastavljeni od ljetos, a ni iz Avaza nijesu bili raspoloženi za razgovor na tu temu:

“Ne dešava se baš ništa”, kratko je “Vijestima” kazao direktor novinskih izdanja Avaza, Vlastimir Mijović.

Avaz je za kupovinu 85,99 odsto državnih akcija Pobjede prvo ponudio jedan euro, da bi naknadno povećao na 100.000 eura. Najveći problem su dugovanja Pobjede, koji iznose preko deset miliona eura.

Pošto gubitaško preduzeće nema novca da redovno izmiruje kreditne obaveze, to čine poreski obveznici. Državna revizorska institucija je utvrdila da je u 2011. otplaćeno 992,2 hiljade eura duga Pobjede po osnovu državne garancije za kredit

Time što je Vlada potraživanja na osnovu neplaćenih poreza konvertovala u akcije Pobjede, državni budžet je uskraćen za više od šest miliona eura.

Odobrene su državne grancije za kredite Pobjede kod komercijalnih banaka, jedan od 2,97 miliona i drugi od 3,5 miliona eura. Pošto gubitaško preduzeće nema novca da redovno izmiruje kreditne obaveze, to čine poreski obveznici. To je nedavno utvrdila i Državna revizorska institucija (DRI), koja je u reviziji završnog računa državnog budžeta za 2011. konstatovala da je Ministarstvo finansija novcem poreskih obveznika isplatilo Sosijete Ženeral Montengro banci 992,2 hiljade eura po osnovu državne garancije za kredit, koju je Vlada dala Pobjedi. Kredit je namijenjen za sprovođenje programa restrukturiranja.

Pored toliko državne pomoći i prepolovljenog broja radnika, Pobjeda, kojom upravlja kadar režima, nije poboljšala poslovanje. Dugovanja su doprinijela da propadnu dva tendera, a na aktuelnom je pobijedo jedini ponuđač - Fahrudin Radončić koji je blizak bivšem premijeru i lideru DPS-a Milu Đukanoviću.

Avaz je, pored 100.000 eura za državne akcije Pobjede, ponudio i 2,5 miliona eura za investicije u štampariju i 1,68 miliona za socijalni program. Za izgradnju stambeno-poslovne zgrade nude više od devet miliona eura. Zvanično se ni o posljednjem dogovoru o ponudi nijesu izjašnjavali.

Radončićev tim je odbio da preuzme dugoročne obaveze Pobjede, odnosno kredite za koje je Vlada izdala garancije koji, u slučaju postizanja dogovora, padaju na teret građana.

Osim što iz Vladine Tenderske komisije za privatizaciju, koju predvodi ministar finansija Milorad Katnić, ne saopštavaju zvanično da li će dogovoriti privatizaciju Pobjede, zanimljiv je i Avazov pristup po principu “hoću - neću- hoću”. Nekoliko mjeseci od početka pregovora zvanično su odustali od daljeg procesa, pravdajući se da su u međuvremenu dobili podatke o poslovanju prema kojima je Pobjeda za tri mjeseca 2012. u gubitku od 670.000 eura, uz onaj iz 2011. od 1,8 miliona. Ukupni gubitak preduzeća je 21,56 miliona, što je tri miliona više od procijenjene vrijednosti cijele kompanije.

Potom su pristali da pregovaraju nakon što su iz komisije pozvani da nastave, a iz menadžmenta Pobjede je saopšteno da nijesu dobili tačne podatke o poslovanju.

Ljetos je posljednji put pregovarano o Pobjedi, a zvanično je saopšeno da će pregovori biti nastavljeni u septembru, te da je dogovor o kupoprodaji blizu. Sada se, očigledno, čeka konstituisanje nove Vlade.

Upozorenja Katniću

Privatizaciju Pobjede obilježili su i otvoreni pritisci menadžmenta Pobjede na Ministarstvo finansija, odnosno komisiju čiji je predsjednik Katnić.

Glavni i odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac je išao i do prijetnje da će eventualni stečaj preduzeća, koji je moguć ako propadne tender, značiti kraj karijere i odgovornih u Vladi. “Posljednja umrlica koju Pobjeda bude objavila biće njena.

Ali će ostati upamćene one dvije-tri koje bude objavila prije sopstvene. A objaviće ih - i to ne tamo đe im je mjesto – nego na naslovnoj strani”, objavio je Kusovac krajem aprila.

Galerija

Bonus video: