Vlada plaća 49 miliona ako Boksiti odu u stečaj

Udruženje inženjera nikšićkog rudnika smatra da je za firmu najbolje da je ponovo preuzme država
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 17:59h

Udruženje inženjera nikšićkih Rudnika boksita uvjereno je da neće doći do uvođenja stečaja u tom preduzeću jer bi to značilo aktiviranje garancija od strane OTP banke za 49,5 miliona eura koje je država dala za KAP i Boksite.

„Stečaj je želja OTP banke ali nije lako u Boksite uvesti stečaj jer onda pada garancija za 49,5 miliona eura. Inženjeri, kao i Vlada, neće dozvoliti da se uvede stečaj zbog 1,5 miliona eura, koliko iznosi potraživanje CKB banke, i novca koji nije ušao u Rudnik. To je nemoguća misija“, kazao je član Udruženja Radivoje Knežević na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On i Ilija Miljanić, predsjednik Udruženja, kazali su da bi upravljanje nikšićkim Boksitima trebalo da preuzme država, jer je riječ o jedinoj firmi u Crnoj Gori koju je moguće brzo izvesti iz teške situacije.

“Govoriti o stečaju ili pak o bankrotu Rudnika od strane ljudi koji ne poznaju rudne rezerve Boksita, sadašnji stepen pripremljenosti kopova, kao ni tržište boksita, čisti je licizam”, kazao je Knežević.

On je kazao da bi otvaranje Glinice u KAP-u značilo pokretanje proizvodnje u Boksitima, koja je zaustavljena u novembru prošle godine, a dok se to ne dogodi Rudnik bi uz obrtni kapital od pet miliona eura i proizvodnjom od 300 hiljada tona, sa 312 zaposlenih, mogao da opstane i da ostvari prihod od oko sedam milina eura.

“To znači da se i sa 50 odsto kapaciteta može obezbijediti minimalna dobit od 1,5 milion eura, od kojih bi se mogli vraćati raniji krediti. Sa punim kapacitetom od 650 hiljada tona proizvedene rude na godišnjem nivou, po sadašnjoj cijeni boksita koja je dosta niska, godišnji povraćaj dugova mogao bi iznositi minimum četiri miliona eura”, objasnio je Knežević.

Miljanić je rekao da su se Boksiti bez potrebe našli u teškoj situaciji i da nijedan investitor zainteresovan za Rudnik ne može imati problema u poslovanju, s obzirom na kvalitet rudnog bogatstva, za koje je lako naći tržište.

Miljanić je rekao da su se Boksiti bez potrebe našli u teškoj situaciji i da nijedan investitor zainteresovan za Rudnik ne može imati problema u poslovanju

Jamski radnici ljuti na oba sindikata

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici jamskih radnika Ilija Đilas i Mikonja Lončar koji su kazali da će potezi rudara zavisiti od planiranog razrješenja situacije u Boksitima. Ukoliko se, kako su rekli, ne krene sa mrtve tačke poručili su da će ponovo ući u jamu i da ih u tome neće spriječiti nikakvo obezbjeđenje jer bolje poznaju ulaze od bilo koga.

Đilas je kazao da su najveći krivci za trenutnu situaciju u Boksitima čelnici oba Sindikata koji su se, kako je rekao, borili samo za svoje plate, ali ne i za pokretanje proizvodnje, bez koje nema opstanka firme. “Borićemo se za firmu i prava svih radnika, ali ne i za fotelje predstavnika oba sindikata.

Njima bi bolje bilo da daju ostavke i da radnike puste da se bore za svoja prava”, poručili su Đilas i Lončar, predstavnici 13 jamskih radnika, koliko ih je ostalo.

Galerija

Bonus video: