Budva: Hotel na placu Bora Lazovića

Novac za kupovinu Lazovići su obezbijedili saradnjom sa firmom “Alart centar”, koja je opredijelila 2,5 miliona eura
446 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 20:25h

Budvanska kompanija „Alart centar Budva“ podnijela je 2. novembra zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za izdavanje građevinske dozvole za hotelski kompleks „Porto Budva“ na zemljištu u vlasništvu lidera lokalnog DPS-a i novoizabranog predsjednika Skupštine opštine Bora Lazovića i njegovog brata Jova u strogom centru Budve.

Braća Lazović vlasnici su jedne od najatraktivnijih parcela od gotovo 9.000 kvadrata na lokalitetu Velja voda u srcu Budve, kod centralnog vrtića „Ljubica Jovanović Maše“, na samo stotinak metara od Starog grada, neposredno uz parcelu gdje je počela izgradnja kompleksa 13-spratnih solitera.

Lazović, kako je u više navrata isticao, zemlju u srcu Budve je kupio prije više od dvije decenije, dok je dodatnih nešto više od 3.700 kvadrata, dokupio prije tri godine od Opštine, na šta je odbornička većina vladajuće koalicije DPS–SDP u lokalnom parlamentu dala zeleno svjetlo.

„Riječ je o gradnji na urbanističkoj parceli UP 10,21 koja obuhvatra parcele 2383/2 2384 /3, kao i djelove katastarskih parcela 2384/12373, 2375,2390, 2389/3, 2383/1, 2376, 2384/2, 2874/1, 2874/2 i 3102/1 KO, na kojoj je, prema idejnom projektu, planirana gradnja hotelskog kompleksa 'Porto Budva'“, navodi se, između ostalog, u zahtjevu kompanije „Alart centar Budva“, koji je potpisao ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor Zdravko Lakić.

Navodeći da imaju ugovor o zajedničkoj saradnji sa kompanijom “Alart”, Boro Lazović juče je za „Vijesti“ potvrdio da je podnijet zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, čiju će izgradnju finansirati “Alart centar”, koja je ujedno investitor cijelog projekta.

“Alart centar” je firma koju je, kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, krajem maja 2010. osnovao ruski državljanin Leonid Leshchiner, sa sjedištem na adresi Topliški put u Budvi.

Lazovićeva parcela

Do saradnje braće Lazovića i “Alart centra” je došlo upravo 2009. kada je SO odobrila prodaju 3.474 kvadrata opštinske zemlje, po cijeni od 600 eura po kvadratnom metru.

Lazovići su na ime kupovine opštinske zemlje, u cilju, kako je tada navedeno, formiranja urbanističke parcele, predviđene za gradnju budućeg hotela, trebalo da plate lokalnoj upravi ukupno 2.153.000 eura.

Novac za kupovinu Lazovići su obezbijedili upravo saradnjom sa firmom “Alart centar”, koja je opredijelila 2,5 miliona eura, upravo iznos na koji je upisana hipoteka te firme na parcelu braće Lazović.

Tako se navodi i u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, za parcelu 2373 KO Budva, koju su Lazovići kupili od Opštine, a koja je založena firmi “Alart” koja je upisala hipoteku.

Detaljnim urbanističkim planom “Budva – Centar” na lokalitetu Velja voda, dijelu koji je u vlasništvu Lazovića, dozvoljena je višespratna gradnja.

Imajući u vidu da je prvom komšiji Lazovića, Ljubu Lekiću, na čijoj zemlji je započela izgradnja poslovno-stambenog kompleksa izdata dozvola za gradnju čak dva solitera od 13 spratova, istu toliku spratnost moći će da ima i budući hotelski kompleks “Porto Budva”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je na ime Bora i Jova lazovića i firme “Alart centar” 3. oktobra urbanističko- tehničke uslove za gradnju hotelskog kompleksa.

Kako se navodi u uslovima, na toj parceli predviđen je objekat bruto građevinske površine od 27.480 kvadrata.

Iskoristili popust za komunalije od 70 odsto

Kompanija “Alart centar” gradnjom hotela u centru Budve obezbijedila je sebi i beneficiju, što se tiče plaćanja komunalija. Investitor koji posluje sa Lazovićima iskoristio je povoljnosti, opštinsku odluku donijetu prije pola godine, po kojoj će svima onima koji do kraja 2013. započnu gradnju hotela visoke kategorije, Opština obračunati komunalije po 70 odsto nižim tarifama.

To znači da će na ime komunalija po kvadratu izgrađenog hotelskog prostora u kompleksu “Porto Budva” plaćati 30 eura. Tu povlasticu do sada su iskoristili nikšićka kompanija “Uniprom”, koja je dobila dozvolu za rekonstrukciju hotela “Budva” na gradskom šetalištu, kompanija “Euromix” i HG ”Budvanska rivijera” koje su započele gradnju hotela u Petrovcu, kao i “Atlas grupa”, koja je najavila da će u proljeće započeti gradnju luksuznog hotela na mjestu Jadranskog sajma.

Galerija

Bonus video: