Radnici šumarskih preduzeća sa Žabljaka nastavljaju sa protestom

Poseban revolt radnika izaziva to što na tri njihova pokušaja da se razgovara i iznađe rješenje, poslovodstvo nije željelo da razgovara
0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 05.11.2012. 13:19h

Nakon što je poslovodstvo grčke kompanije "Karapidis bross CO Spaik" iz Žabljaka, 31. oktobra za 22 od 40 zaposlenih napisalo i poštom uručilo upozorenja o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu radnici šumarskih preduzeća su odlučili da se ne vraćaju na posao sve dok se njihovi zahtjevi, koje će proslijediti poslovodstvu, ne ispune.

Oni su nezadovoljni jer od juna, kada su isplaćene dijelu zaposlenih, nijesu primali zarade. Duguju im se naknada za neiskorišćene godišnje odmore za 2011, a dvije godine godine im nijesu uplaćeni doprinosti.

Poseban revolt radnika izaziva to što na tri njihova pokušaja da se razgovara i iznađe rješenje, poslovodstvo nije željelo da razgovara.

Predstavnik zaposlenih Slaviša Džaković kaže da se pored administrativnih radnika, službe obezbjeđenja i četvorice operatera na šumskim mašinama, broj onih koji su prekinuli rad smanjio za još nekoliko kolega koji su prihvatili ono što piše u dopisu upozorenja.

"Mi koji smo ostali dosljedni onom što smo dogovorili 22. oktobra, kada smo prekinuli sa radom, i dalje ćemo ostati pri svome. A to je da se isplate zaostale zarade zaključno sa oktobrom, isplati nadoknada za neiskorišćene godišnje odmore za prošlu godinu i da se, zaključno sa oktobrom uplate doprinosi koji nijesu uplaćivani dvije godine", kazao je Džaković.

Po ko zna koji put od kraja 2007. kada je grčka kompanija "Karapidis bross" kupila žabljačka šumarska preduzeća, zaposleni su prekinuli proizvodnju, kako u šumi tako i u pilani u Njegovuđi.

"Tražimo da se provjeri finansijsko poslovanje. Znamo da je od početka godine otpremljeno 4.500 kubika rezane građe i 2.300 kubika jamskog i celuloznog drveta, a zarađeni novac nije usmjeren ni za radnike niti za povjerice. Zahtjev je da nadležna inspekcija provjeri kakvi su uslovi našeg rada. Tražimo od nadležnih ministarstava da se do iznalaženja rješenja prekine davanje koncesija i da se u firmi pokrene stečaj", kaže Džaković i dodaje da će zbog njihove situacije tražiti prijem kod predsjednika Opštine i Skupštine opštine Žabljak.

Bonus video: