Radnici "Lipke" ne vjeruju Prvoj banci: Čišćenje ili spremanje za novog vlasnika

"Fizički ćemo spriječiti otvaranje 'Lipke', dok ne izmire dugovanja prema nama, odnosno zaključe nam radni staž i vrate dokumentaciju"
2 komentar(a)
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.11.2012. 16:51h

Radnici hotela „Lipka" zaprijetili su juče da neće dozvoliti ponovno otvaranje tog objekta dok bivši poslodavci prema njima ne izmire obaveze. Predstavnici četrdesetak radnika su u obraćanju novinarima, apelovali i na premijera Igora Lukšića da se uključi u rješavanje njihovih problema.

Bivši zaposleni kolašinskog hotela podsjetili su da je njihova radna dokumentacija od maja, od kada je objekat prvo zatvorio menadžment preduzeća, a zatim i Inspekcija rada, zaključana. Za 38 radnika to znači da ne mogu da se prijave na Zavod za zapošljavanje niti da konkurišu za neko drugo radno mjesto, ali ni da se, kako tvrde, liječe.

Radnici su zbunjeni odnosom kolašinskog suda, koji mjesecima ne zakazuje ročište jer se poziv ne može dostaviti vlasnicima ofšor firme sa Kipra - Bepler Investments Montenegro, koja je do ljetos bila vlasnik „Lipke"

Oni su, kako kažu, zbunjeni odnosom kolašinskog suda, koji mjesecima ne zakazuje ročište jer se poziv ne može dostaviti vlasnicima ofšor firme sa Kipra - Bepler Investments Montenegro, koja je do ljetos bila vlasnik „Lipke".

Vlasništvo nad objektom prije nekoliko mjeseci je preuzela Prva banka, jer kredit za koji je hotel bio zalog nije uredno vraćan.

"Novine su jedino mjesto gdje se sada može čuti naš glas. Tri puta do sada smo bili i kod predsjednika Opštine Kolašin Darka Brajuškovića, koji je kazao da mu je čitava situacija oko 'Lipke' nejasna. Inspektori rada kad ih pozovemo, samo kažu da je situacija u kojoj smo nezakonita i da to tako ne može, a niko ništa ne čini da nam pomogne", naveli su predstavnici radnika.

Pozivi za sud nisu stizali

Iz kolašinskog suda objasnili su zbog čega se do sada nijesu stekli uslovi da se zakaže ročište po tužbi bivših radnika “Lipke”. Prema riječima sutkinje Jadranke Pavlović, nekoliko uručenja poziva za ročište tuženima, to jest bivšim vlasnicima “Lipke”, do sada nije uspjelo.

“Radnicu su u svojoj tužbi kao punomoćnika tuženih naveli advokata Nikolu Mučalicu iz Budve. Mi smo postupili po toj tužbi, dostavili je njemu, međutim on je nakon izvjesnog vremena vratio i kazao da nije generalni punomoćnik firme Beppler Investments Montenegro. Mi smo potom obavijestili o tome punomoćnika tužilaca i dostavu pokušali na adresu firme u Kolašinu. Međutim, s obzirom na to da je rješenjem inspektora rada objekat zatvoren, tamo nema nikog", kazala je Pavlović.

Prema njenim riječima, u registru Pivrednog suda stoji da je ta firma aktivan pravni subjekat i da je njihov zakonski zastupnik Mateja Puljiz. Kako je Pavlović kazala, punomoćnik tužilaca je dostavio i adresu Puljiz.

Naveli su da je to Mediteranska ulica u Budvi. Na tu adresu smo dostavili tužbu, ali poslije izvjesnog vremena od firme Beppler end Jacobson Montenegro dobijamo obavještenje da je to njihova adresa, ali da Puljiz kod njih ne stanuje, niti ima prebivalište . Tako je opet vraćena tužba kao neuručena, a to se desilo prije nekoliko dana.

Sada su se tek stekle mogućnosti da tu tužbu istaknemo na oglasnoj tabli suda i da na taj način pozovemo tuženog - objasnila je sutkinja Pavlović. Ona je dodala da je sud ispoštovao rokove, svjestan da se radi o radnom sporu , koji podrazumijeva hitnost. Iz Prve banke “Vijestima" juče nije stigao zvaničan odgovor o eventualnom skorom ponovnom otvaranju “Lipke”.

Međutim, kako su nezvanično kazali, zakupac još nije nađen, a radovi u hotelu su “u okviru redovnog održavanja objekta”. Predstavnici radnika kažu da je skidanje plombe Inspekcije rada nezakonito i apelovali su na nadležne da provjere kako je to moglo da se dogodi.

Bepler da zaključi radne knjižice

Inspekcija rada Uprave za inspekcijske poslove juče je kontaktirala bivšeg zastupnika – advokata DOO “Beppler investment Montenegro" - Kolašin u čijem sklopu je radio Hotel Lipka, a čiji je osnivač “Beppler invesment limited”- Cyprus, koji je naveo da je Mateja Puljiz direktorka u Hotelu Lipka podnijela ostavku na tu dužnost.

“Pošto osnivač nije izabrao novog direktora DOO “Beppler investment Montenegro”, Inspekcija rada nije u mogućnosti da naloži otklanjanje nepravilnosti vezanih za nastali problem.

Problem može riješiti samo osnivač delegirajući lice koje će sprovesti radnje koje se odnose na zaključivanje radnih knjižica, odjave sa osiguranja i uručivanje rješenja o otkazu ugovora o radu, a sa kojim ćemo pokušati da preko bivšeg zastupnika stupimo u kontakt, saopšteno je “Vijestima iz Inspekcije rada.

Bonus video: