Stigle na naplatu nove obaveze za KAP koje plaćaju građani

“Rizik aktivranja garancija je prisutan, jer su obaveze KAP-a za plaćanje prema kreditorima dospjele i oni mogu u svakom trenutku da zatraže aktiviranje garancija
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2012. 16:57h

Mađarska OTP banka neće aktivirati Vladine garancije koje su date za kredit Kombinata aluminijuma (KAP), iako su obaveze fabrike po tom osnovu već dospjele, saopštio je ministar finansija, Milorad Katnić.“Rizik aktivranja garancija je prisutan, jer su obaveze KAP-a za plaćanje prema kreditorima dospjele i oni mogu u svakom trenutku da zatraže aktiviranje garancija.

Odložili smo bili sve te obaveze kroz pregovore koje smo do sada imali”, rekao je Katnić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa regionalnim koordinatorom Svjetske banke (SB) za jugoističnu Evropu, Džejn Armitidž.On je dodao da će Vlada nastaviti razgovore sa kreditorma, ocjenjujući da je važno da postoji njihovo razumijevanje da ne budu automatski aktivirane garancije.“To bi značilo jednokratnu obavezu plaćanja koja bi mogla da ima uticaj na likvidnost budžeta”, objasnio je Katnić.

On je podsjetio da se Vlada čitave godine suočavala sa rizikom aktiviranja garancija, ali da je kroz dobru saradnju i razgovore sa kreditorima uspjela da, ako ništa, prvo odloži, a onda i dogovori amortizaciju tih potencijalnih obaveza.“Nastavljamo da razgovaramo sa kreditorima. Mnogo važnije od toga jeste budućnost KAP-a i, ako budemo znali to, lakše ćemo govoriti o dugovima fabrike i obavezama koje država ima po osnovu garancija koje su date”, kazao je Katnić.Vlada je garantovala za kredit KAP-a kod OTP banke u iznosu od 49,6 miliona eura.Ukupna vrijednosti garancija koje je država dala KAP-u, sa kamatama iznosi oko 170 miliona eura. Garancije date KAP-u za kredit kod ruske VT banke iznose 60 miliona eura. Prema dogovorenoj dinamici, taj dug bi trebalo da bude izmiren u tri rate od po 20 miliona eura, počevši od 2014. godine.Aktiviranje garancije od 23,4 miliona eura prema Dojče banci u prvom kvartalu prouzrokovalo je rebalans budžeta, ali i uvođenje novih taksi za građane, koje, između ostalog, podrazumijevaju plaćanje jednog EUR na aktivne SIM kartice mobilne telefonije, kablovski priključak i električno brojilo.

Galerija

Bonus video: