Grbović i dalje zarađuje od državne imovine

Dva snjegotabača uzeo sam pod zakup od direktora firme Grbović kompani, Radovana Grbovića koji je do sada raspolagao skijalištem Savin kuk, istakao je Marjanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 08:32h

Firma MB turist, žabljačkog biznismena Vukomira Marjanovića, biće zakupac skijališta Savin kuk tokom zimske sezone, za šta će mjesečno plaćati 4.600 eura.

To se odnosi na period od 20. decembra do 31. marta iduće godine, a oglasom je zahtijevano da mjesečna zakupnina bude 4.500 eura.

On je jedini učesnik licitacije, a iz stečajne uprave Ski centra “Durmitor” je saopšteno da je direktor preduzeća Nikola Stevović odustao jer nije ispunio predviđeni uslov posjedovanja dva snjegotabača.

Marjanović je prijavio da ima dva snjegotabača i da ih je zakupio od bivšeg nezakonitog gazde skijališta Radovana Grbovića, biznismena bliskog vladajućem DPS-u.

“Dva snjegotabača uzeo sam pod zakup od izvršnog direktora firme Grbović kompani, Radovana Grbovića koji je do sada raspolagao skijalištem Savin kuk”, izjavio je Marjanović, koji je vlasnik hotela MB i motela pored velikog mosta na Tari.

Zadržao državnu imovinu

Grbović je bio obavezan da po sudskom nalogu vrati cjelokupnu imovinu državnog Ski centra “Durmitor” u stečaju, što on nije učinio. Stečajni upravnik Čedo Gospić je zvanično potvrdio da nije vratio dva snjegotabača, zbog čega su ga i tužili. To bi faktički značilo da su stečajni upravnik i ostali članovi komisije izdali skijalište Marjanoviću koji Grboviću plaća iznajmljivanje imovine Ski centra, osim ako se formalno ne radi o druga dva snjegotabača u vlasništvu Grbović kompani.

Iz Ministarstva turizma prekjuče nijesu htjeli da odgovoraju u vezi sa tim, navodeći da je za cjelokupnu proceduru odgovoran stečajni upravnik.

Marjanović je u izjavi “Vijestima” negirao spekulacije da su on i njegova firma kao budući zakupac skijališta Savin kuk, samo "paravan" iza koga je Grbović.

“To su u najmanju ruku zlonamjerne priče. Mukotrpno sam dvije decenije radio, stvarao i stekao ime dobrog turističkog radnika. To mogu posvjedočiti svi dosadašnji gosti mog hotela. Zar treba toliko trud, koji sam prenio preko sopstvenih leđa, da sada utrošim na taj način. Uostalom, da sam želio sarađivati sa Grbovićem, ne bih prije 21 godinu napustio preduzeće u kome je on bio direktor i okrenuo se privatnom poslu”, odgovorio je Marjanović.

Ugovor o zakupu potpisaće danas Marjanović i Gospić.

“Marjanović je ponudio sve potrebne preduslove. Uvjeren sam da će skijalište biti na vrijeme pripremljeno i uspješno raditi tokom sezone. Ugovor je formulisan prema zakonu i gotovo je identičan sa prethodnim koji nije prihvatio tada najbolji ponuđač firma Winter rad odnosno njen direktor Danko Stijepović. Marjanović neće imati obavezu da preuzima radnike. To je njegov izbor”, rekao je Gospić, uvjeren da skijalište ide u prave ruke jer se Marjanović dokazao kao uspješan kroz dosadašnji rad u turizmu.

Na prethodnoj licitaciji, koja je proglašena neuspjelom, Stijepović je licitirao do 17.400 eura mjesečno.

Marjanović je najavio da će skijalište spremno dočekati sezonu, a prvi potez će biti da “ski infrastrukturu dovedemo u ispravno stanje i da dobije potrebne sertifikate”. On tvrdi da će sve obaveze iz ugovora ispuniti, ali očekuje da će i državni organi obaviti svoj dio posla.

“Ugovor će sadržati i mehanizme koji štite moje interese. Očekujem da će se država baviti neriješenim imovinskim odnosima. Svaki kilovat struje koji potrošim platiću, a dosadašnjim dugovima treba da se zabave drugi. Kroz ugovor se moram štititi i od blokiranja rada skijališta, što najavljuju iz Udruženja akcionara”, naveo je Marjanović.

Na prethodi oglas za zakup Savinog kuka, po početnoj mjesečnoj cijeni od 2.500 eura, javilo se pet pojedinaca i preduzeća, među kojima i Marjanović. Oglas nije predviđao iskustvo u radu u turističkoj privredi i posjedovanje dva tabača za snijeg.

Stijepović će sudu tražiti da poništi nadmetanje

Vlasnik firme Winter rad Danko Stijepović najavio je da će od nadležnog suda tražiti poništenje jučerašnjeg nadmetanja, zbog, kako kaže, teških neregularnosti. „Marjanović je nelegalno dobio zakup, jer su snjegotabači koje je prijavio da posjeduje pod sudskim sporom. U pitanju je čista namještaljka“, izjavio je Stijepović „Vijestima“.

On je saopštio da konkurent Marjanovića na jučerašnjoj licitaciji - žabljačka firma Stevovići, ima snjegočistače koji su, kako je naveo, Stijepovićevo lično vlasništvo, nakon što ih je regularno kupio od Ski centra Durmitor.

Stijepović žali što je stečajna uprava eliminisala firmu Stevovići iz nadmetanja jer, kako tvrdi, on joj je izdao dva snjegotabača. „U tom momentu nije imao uplatnicu i tražio je malo vremena da bi je donio, ali je umjesto toga eliminisan”, tvrdi Stijepović, koji je ocijenio da je stečajna uprava ispostavljala ugovorom nerealne i neprihvatljive uslove. On je kazao da se obratio i stečajnoj upravi nakon licitacije i iznio im primjedbe, ali uzalud.

Kako su prodati snjegotabači

Stijepović je, prema ugovorima i uplatnicama koje su dostavljene “Vijestima”, u maju 2010. godine kupio od Grbović kompani, u periodu kada je Grbović upravljao skijalištem, neispravan tabač za snijeg za 4.000 eura.

Sa stečajnom upravom, koju zastupa Gospić, 11. oktobra ove godine odnosno neposredno prije prve licitacije na kojoj je Stijepović pobijedio, ali nije dobio posao, Stijepović potpisuje ugovor o kupovini drugog snjegotabača.

Prema ugovoru, prodat mu je za 2.950 eura, a juče je plaćen 2.670 eura.

Bonus video: