Bojkot dao rezultate: 15 hiljada ljudi ne trguje u hipermarketima

NOPS je pozvao potrošače na trodnevni bojkot hipermarketa koji su povećali cijene za 30 odsto
13 komentar(a)
Obaranje cijena, Foto: Shutterstock
Obaranje cijena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2012. 17:04h

Bojkot velikih trgovinskih lanaca u Srbiji je već dao rezultate jer se, prema podacima Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), od kupovine u hipermarketima prvog dana uzdržalo 15.000 ljudi.

NOPS je pozvao potrošače na trodnevni bojkot hipermarketa koji su povećali cijene za 30 odsto, a kao izgovor za skok cijena im je poslužilo povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 18 na 20 odsto.

Planirano je da se prvog dana, odnosno prekjuče, bojkotuju prodavnice Maksi i Tempo, juče Idea, a danas Merkator i Merkator Roda. Na insistiranje potrošača ipak su odlučili da apeluju da se tri dana izbjegavaju svi veliki marketi.

Kažnjavaju trgovce zbog rasta cijena: U Srbiji pozvali na bojkot velikih marketa >>>

“Uspio je ovaj prvi organizovani bojkot iz protesta zbog nerazumnog povećanja cijena. Prema podacima sa terena, gužvi u hipermarketima nema, značajno je opao broj kupaca, a građani su se uglavnom odlučili za kupovinu na pijacama, ili u manjim marketima iz komšiluka, kupujući samo nužne artikle i proizvode”, saopšteno je juče iz NOPS-a.

Da ni trgovci nijesu sjedjeli skrštenih ruku i mirno čekali bojkot koji je danima najavljivan pokazuje i podatak da su, iako su tvrdili da je sve opravdano, cijene svih artikala bile snižene za 10 odsto.

“Ovaj potez sam po sebi govori o uspjehu akcije i činjenici da nas, potrošače, počinju da shvataju ozbiljno. Pozivamo i ostale trgovinske lance da se povedu ovim primjerom i da trajno skinu minimum 10 odsto sa cijena svih poskupjelih artikala, jer je očigledno da se može i da ima prostora za normalne tržišne cijene. Jer promjena za jedan dan nama ne znači ništa”, poručeno je iz NOPS-a.

Bonus video: