Prajsmien postavlja podvodni kabl od Crne Gore do Italije

Cijela investicija je procjenjivana na 760 miliona eura, a najavljeno je da bi projekat trebalo da bude završen do 2015. godine
252 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 10:07h

Prajsmien grupa, multinacionalna kompanija sa bazom u Italiji, specijalizovana za postavku energetskih i telekomunikacijskih kablova, dobila je ugovor u vrijednosti od 400 miliona eura za postavljanje Terninog podvodnog kabla na relaciji Crna Gora - Italija na teritoriji obje države, saopšteno je iz ove kompanije.

Ugovor podrazumijeva nabavku i ugradnju jednog od dva pola interkonekcije - oko 415 kilometara kabla ekstra visokog napona jednosmjerne struje (500Kv) na dubini do 1.200 metara. Cijela investicija je procjenjivana na 760 miliona eura, a najavljeno je da bi projekat trebalo da bude završen do 2015. godine. U finansiranju projekta sa preko 100 miliona eura učestvuje Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Grupa je ugovor dobila na osnovu javnog tendera koji je objavila kompanija Terna Rete Italia, u vlasništvu firme Terna S.p.A, sa kojom su Vlada Crne Gore i CGES u novembru 2010. potpisali Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između dvije države.

Terna je za oko 34 miliona eura dobila suvlasnički udio od 22 odsto u CGES-u, koji je u većinskom vlasništvu Crne Gore, i upravljačku poziciju upravo na osnovu sporazuma, a nije bilo tendera za dokapitalizaciju crnogorske kompanije.

Vijest o dodjeljivanju posla grupi Prajsmien, prihvaćene su kao znak da se Ternin projekat uveliko bliži realizaciji, a pozitivno se odrazila i na akcije A2A, suvlasnika Elektroprivrede Crne Gore, prenosi list “Il Sole 24 Ore”.

Prajsmien grupa nastala je kao "Pirelli kablovi i sistemi" još 1879. godine, a ime kompanije promijenjeno je nakon što ju je 2005. godine kupio Goldman Sachs. Na Mediteranu su do sada realizovali podvodne interkonekcije Italija - Grčka, Sardinija-Italija, Sicilija - Sardinija, Španija - Maroko, Španija - Majorka, kao i projekte u SAD, Velikoj Britaniji, Turskoj...

Bonus video: