Nova „Budva” u centru: Uniprom dobio dozvolu za rekonstukciju oronulog hotlea

Hotel “Budva”, koji je kupila nikšićka kompanija “Uniprom”, jedan je od rijetkih malih hotela u strogom centru grada
58 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Budva, Foto: Vuk Lajović
Hotel Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.10.2012. 17:59h

Rekonstrukcija oronulog hotela „Budva”, koji je godinama unazad predstavljao pravo ruglo u srcu grada, započeće danas, tri godine od kada je potpuno urušen i kao građevinski kostur ostavljen zubu vremena.

Hotel “Budva”, koji je kupila nikšićka kompanija “Uniprom”, jedan je od rijetkih malih hotela u strogom centru grada, na samo 20 metara od Slovenske plaže i stotinak od Starog grada.

Početak izgradnje potpuno novog hotela sa četiri zvjezdice svečano će danas označiti ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, gradonačelnik Lazar Rađenović i Veselin Pejović, vlasnik “Uniproma” kome je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinski dozvolu za rekonstrukciju hotela.

„Rekonstrukcijom ovog hotela, turistička ponuda Budve će se znatno poboljšati, a hotel zasijati novim sjajem i pridružiti se već dobro poznatim hotelima ’Tara’ i ’Ziya’, u vlasništvu naše kompanije. Rekonstrukcijom ovog hotela, Opština Budva će dobiti značajno povećanje smještajnih kapaciteta”, saopštili su iz kompanije “Uniprom”.

Kako se navodi u obrazloženju, koje je potpisao ministar Sekulić, rječ je o dvije građevine - jedne s prizemljem i druge sa tri sprata.

„Površina prizemlja objekta iznosi 1.509 kvadata, ukupna bruto razvijena površina objekta je 4.310 kvadrata, a neto površina objekta iznosi 3.721 kvadrat. Objekat je namijenjen za turističke i smještajne kapacitete, biće podijeljen u tri funkcionalne cjeline, centralni dio objekta – hotel, nezavisni restoran na jugozapadnoj i poslovni prostor sa četiri lokala na sjeverozapadnoj strani“.

Kompanija “Uniprom” je prije dobijanja građevinske dozvole regulisala i komunalije u Opštini, što je i potvrđeno u obrazloženju izdate građevinske dozvole

„U hotelu će se nalaziti centralni hol, administrativne i prostorije za osoblje, restoran sa kuhinjom i smještajni kapaciteti, 65 jednokreventih i dvokrevetnih soba i sedam apartmana“, piše u obrazloženju izdate građevinske dozvole.

Kako upozoravaju iz resornog ministarstva, investitoru prestaje pravo građenja po izdatoj građevinskoj dozvoli ukoliko ne započne izgradnju u roku od dvije godine od dana njenog izdavanja.

Investitor je dužan da u roku od tri godine od dana izdavanja građevinske pribavi upotrebnu dozvolu.

Kompanija “Uniprom” je prije dobijanja građevinske dozvole regulisala i komunalije u Opštini, što je i potvrđeno u obrazloženju izdate građevinske dozvole.

Kako je Opština prije pola godine donijela stimulativnu odluku o umanjenu za čak 70 odsto naknade za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta za investitore koji namjeravaju da grade hotele visoke kategorije, tu povoljnost je iskoristila i kompanija “Uniprom”, kojoj je služba za naplatu komunalija izračunala da mora da izmiri 90 hiljada eura na ime rekonstrukcije hotela “Budva”.

Slovenci dograđuju kazino

Da slijedi burna građevinska zima potvrđuje i slovenačka kompanija “HIT Montenegro”, koja gazduje elitnim hotelom “Maestral” u Pržnu, koja je Ministarstvu održivog razvoja i turizma podnijela zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za dogradnju kazina.

“Poznato je da ’Maestral’ od otvaranja, od kada je u vlasništvu kompanije ’HIT’ Nova Gorica, radi svakog dana u godini. Smatramo da je potrebna neka novina unutar samog kazina i neko osvježenje za goste, da im učinimo da im bude udobnije i da nas i dalje posjećuju”.

“Zahtjev je predat i nadamo se da ćemo u najskorijem vremenu dobiti potvrdu, a rekonstrukcija i dogradnja je planirana za početak godine. Proširenje će biti minimalno, ostaćemo unutar postojećih gabarita, uz minimalnu dogradnju”.

“Trudićemo se da, kao i prilikom dogradnje novog hotelskog luka, izgled ’Maestrala’ ostane onakav kakav jeste, da ne bude ništa narušeno. Proširiće se na dijelu terase. Enterijer kazina se nije mijenjao od 2003, tako da će biti potpuno novog izgleda”, saopšteno je iz hotela ”Maestral”.

Bonus video: