Kažnjavaju trgovce zbog rasta cijena: U Srbiji pozvali na bojkot velikih marketa

Juče su bojkotovane prodavnice Maxi i Tempo, danas je na redu Idea, a sjutra Merkator i Merkator Roda
228 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 14:58h

Nerealni rast cijena prehrambenih namirnica, čak i do 30 odsto, naveo je Nacionalnu organizaciju potrošača Srbije da pozove građane da tri dana bojkotuju velike lance marketa širom države.

“Poziv na bojkot hipermarketa biće primijenjen na sve velike trgovinske lance koji su beskrupulozno, zloupotrebljavajući povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), iskoristili da cijene artikala za najširu potrošnju značajno povećaju”, navodi se u pozivu srbijanske organizacije potrošačima.

Nedavno je PDV u Srbiji povećan sa 18 na 20 odsto, a “vjerovatni kartelski sporazumi i monopolski položaj velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, učinili su da svi hipermarketi, podignu cijene većine proizvoda široke potrošnje i do 30 odsto”.

Juče su bojkotovane prodavnice Maxi i Tempo, danas je na redu Idea, a sjutra Merkator i Merkator Roda.

Naročito su istakli da su poskupjele i osnovne životne namirnice na koje je stopa PDV-a ostala nepromijenjena. To je, smatraju, dodatno ugrozilo veoma nizak standard građana i pokazalo beskrupulozno lice profitera.

“Mi, potrošači Srbije, uzdržavanjem od kupovine na tri dana, podsjećamo da hipermarketi žive od nas, potrošača. Dosta je bilo toga da zbog suše, u ovoj zemlji poskupljuje morska riba, da se dva odsto razlike računa kao 30, i da sve to prolazi ćutke. Jer mi potrošači umijemo da brojimo, znamo da računamo i sve to smo naučili dok prebrojavamo sitniš iz džepova da spojimo kraj s krajem”, navodi se u saopštenju.

Bojkot prodavnica kao način zaštite prava potrošača, koji jedino organizovanim protestom mogu da osvijeste nezasite trgovce, poznat je u zapadnim zemljama, ali ne i na Balkanu.

Zbog toga je predsjednica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević ocijenila da sumnja da će bojkot uspjeti u Srbiji jer smatra da njihovi potrošači, kao ni crnogorski, još nijesu shvatili značaj zaštite potrošača, odnosno sebe samih.

“To je odlična ideja, ali samo u zemlji gdje imate osviješćene potrošače koji su spremni da bojkotuju proizvođače i trgovce koji ih varaju. Ponuda je dovoljno raznovrsna da se ni ne mora kupovati u hipermarketima, naročito ne nekoliko dana”, kazala je Nikčević.

Ukoliko bi uspio bojkot u Srbiji, prodavci bi se, tvrdi Nikčević, “dobro počešali”, ali smatra da nije dobro pokušavati nešto što je osuđeno na propast.

“Bojkot je odlično oružje u razvijenim zemljama. Prije nekoliko godina u Grčkoj su operateri podigli cijene telefonskih poziva, udruženje potrošača je pozvalo građane da jedan dan ne podignu slušalicu. Cijela nacija ih je poslušala i cijene su drugi dan vraćene na staro”, ukazala je Nikčević.

Kod nas se podsmijavaju kad se poziva na bojkot

Nikčević očekuje da će pokušaj njenih kolega iz Srbije biti “pucanj uprazno”, kao što je bio u CEZAP-ov prije nekoliko godina.

Tada su, podsjetila je Nikčević, pokušali da animiraju građane da bojkotuju pekare i njihove proizvode da bi ih primorali da odustanu od prakse ucjenjivanja sa cijenom hljeba. “Govorili smo da se kupuje brašno i da se jedan period hljeb priprema kući, i to ne bi bilo strašno, a pekarima bi bila nanijeta šteta.

Umjesto da dobijemo podršku, bili smo predmet podsmijeha”, rekla je Nikčević.

Galerija

Bonus video: