Promijenjeni uslovi zakupa skijačišta Savin kuk

Grbović je prisvojio dva snjegotabača, 560 ovaca, džipove... Zbog toga smo protiv njega podnijeli tužbu i čekamo da se proces okonča, navodi Gospić
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 18:22h

Stečajni upravnik Ski-centra “Durmitor” Čedo Gospić objavio je juče drugi oglas za davanje u sezonski zakup skijališta Savin kuk na Žabljaku, po početnoj cijeni od 4.500 eura mjesečno. To je za 2.000 eura veća početna cijena u odnosu na prvi oglas.

Licitacija će se održati sjutra u prostorijama Ski-centra.

U okviru skijališta u zakup se daje žičara, kao i restorani “Durmitorsko sijelo” i “Montana”, koji je bez inventara.

Za razliku od neuspjelog oglasa, u novom je uslov da mogu da se prijavljuju samo kompanije koje imaju registrovanu djelatnost turizma i ugostiteljstva i to najmanje pet godina, kao i da posjeduju najmanje dva snjegotabača za održavanje staza.

Uslov je i da ponuđač nema neizmirenih poreskih obaveza i dugova prema Ski-centru, da obezbijedi bankarsku garanciju za redovno izmirenje zakupne cijene i da osiguraju skijalište kod “nadležnog osiguravajućeg društva”. Ponuđači treba i da uplate depozit od 10 odsto početne cijene zakupa (450 eura) i da tu potvrdu dostave na dan javne licitacije.

Gospić je “Vijestima” rekao da se nada da će biti ponuđača na ponovljenom oglasu, jer su uslovi precizirani.

Ukoliko sjutra bude zainteresovanih, sa najpovoljnijim ponuđačem ugovor o zakupu, koji će trajati od 20. decembra do 31. marta naredne godine, biće potpisan već u petak.

Prvi oglas je propao nakon što stečajna uprava nije potpisala ugovor sa pobjednikom licitacije, kompanijom Winter rad, Žabljačanina Danka Stijepovića, koja je ponudila 17.400 eura mjesečne zakupne cijene. Stijepović je saopštio da je nezadovoljan uslovima zakupa, najavljujući žalbu i ocjenjujući da se Savin kuk nekom namješta.

Gospić je saopštio da je pobjedniku bilo neprihvatljivo da obezbijedi bankarske garancije i uplati akontaciju za utrošenu električnu energiju od 15.000 eura. On je tražio dodatne pregovore sa stečajnim upravnikom, što nije prihvaćeno.

Paralelno sa pokušajem izdavanja, u toku je proces prodaje imovine Ski-centra u čijem sastavu je i Savin kuk.

Do sada su propala dva javna poziva za prodaju imovine, prvi po početnoj cijeni od 4,02 miliona eura, a drugi po 3,6 miliona.

Prodaju zemljište površine 21,25 hiljada kvadratnih metara, restorane “Durmitorsko sijelo” i “Montana”, skijašnicu, dvije pomoćne kućice kod polazišta glavne žičare, dvije trafo-stanice sa opremom i tri drvene kućice na trasi, dvije žičare, tri ski-lifta, bebi ski-lift...

Tom imovinom je godinama nezakonito gazdovao lokalni biznismen Radovan Grbović, kojem je konačno sudski oduzeta imovina i vraćena je Ski-centru Durmitor u stečaju. U periodu gazdovanja državnom imovinom, Grbović je ostao dužan preko 800.000 eura.

Tužba protiv Grbovića jer neće da vrati opremu

Novom oglasu za zakup skijališta dodat je i uslov za potencijalnog zakupca da obezbijedi najmanje dva snjegotabača, jer su oni u vlasništvu Ski-centra “Durmitor”, potvrdio je Gospić, i dalje kod Radovana Grbovića.

“On je prisvojio tu opremu, uključujući i 560 ovaca, džipove... Zbog toga smo protiv Grbovića podnijeli tužbu kod Privrednog suda u Bijelom Polju i čekamo da se taj proces okonča”, rekao je Gospić.

Da je kod Grbovića i dio opreme Ski-centra “Durmitor” tvrdili su i manjinski akcionari, koji su tražili da mu se hitno oduzme. Prema tim tvrdnjama, kod Grbovića su, osim snjegotabača, i sidra za dva ski-lifta, te inventar za restorane.

Galerija

Bonus video: