Predstoji borba za zadržavanje granice za penzionisanje

Keković je “Vijestima” nakon izbora kazao da pred Unijom predstoji teška bitka za poboljšanje nezavidnog položaja radnika
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 20:31h

Dosadašnji generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković obavljaće tu funkciju i u narednom petogodišnjem periodu, odlučeno je većinom glasova na jučerašnjem Kongresu te sindikalne asocijacije.

Za izbor Kekovića, koji je bio jedini kandidat za najvišu funkciju u USSCG, glasalo je 207 delegata, dok je sedam bilo protiv.

Keković je “Vijestima” nakon izbora kazao da pred Unijom predstoji teška bitka za poboljšanje nezavidnog položaja radnika u Crnoj Gori, ističući da će ta borba zbog ekonomske i finansijske krize biti otežana.

On je kazao da je mandat generalnog sekretara USSCG izmjenom Statuta sa četiri produžen na pet godina, jer je to standard koji je usvojen u Evropskoj konfederaciji sindikata, čiji je Unija član.

Delegati Kongresa usvojili su juče i rezoluciju o poštovanju prava zaposlenih na radnu sedmicu od 40 sati rada i na odmor nedjeljom, rezoluciju o zaštiti materinstva i očuvanja stope nataliteta te rezoluciju o nužnosti izmjena penzijskog sistema.

Keković je na konferenciji za novinare prije izbora kazao da Zakon o penzijskom sistemu stupa na snagu 1. januara 2014. godine, ali da će se Unija do tada zalagati da na snazi ostane sadašnja starosna granica za odlazak u penziju.

Keković je na konferenciji za novinare prije izbora kazao da Zakon o penzijskom sistemu stupa na snagu 1. januara 2014. godine

On je podsjetio da su izmjenama tog zakona predviđena nepovoljna pomjeranja starosne granice na 67 godina, u odnosu na 60 godina za žene i 65 godina za muškarce, kako je to regulisano po važećoj regulativi.

Keković je kazao da je strateški cilj Unije da se Crna Gora izgradi kao država socijalne pravde, jer smatra da 650.000 stanovnika sa sadašnjim resursima može pristojno da živi.

"USSCG smatra da Crna Gora sa svojim bogatstvom i resursima uz kreativnu ekonomsku politiku Vlade može da dostigne nivo standarda najbogatijih država Evrope", ocijenio je Keković.

Predstavnik regionalnog savjeta za saradnju Solidarnost Zoran Mihailović kazao je da je aktuelna kriza dovela u opasnost sami opstanak sindikalnog pokreta na Balkanu.

“Zbog toga je stvorena asocijacija kako bi se suočila sa izazovima na koje nailaze radnički pokreti. U specifičnoj smo situaciji, a tranzicija i privatizacija koju smo imali dovela je do toga da smo oslabili naše ekonomske kapacitete i uništili privredu, da polako ostajemo bez radnika i da je sindikalni pokret doveden u pitanje”, rekao je Mihailović.

On je upozorio da je kriza toliko zamorila socijalne partnere u cijeloj Evropi, što je u interesu jedino kapitalu. U toj situaciji, prema njegovim riječima, uništava se privreda, a radnici gube stečena prava.

“Zbog toga treba dalje da ojačavamo sindikalno djelovanje i da natjeramo naše vlade i poslodavce da sjednu za isti sto, mada vidim da to ovdje mnogo bolje ide nego u drugim zemljama”, naveo je Mihailović.

Zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacija sindikata Džozef Nemec ocijenio je da je za tu asocijaciju bitan dijalog sa predstavnicima radnika u jednoj državi.

“To je u slučaju Crne Gore veoma bitno, s obzirom na to da je počela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Nemec, dodajući da je USSCG jedan od “najsvježijih članova” evropske sindikalne konfederacije.

On je kazao da su pregovori sa EU bitni za sve u državi, uključujući i radnike, zbog čega je bitno da sindikat bude aktivno uključen u taj proces.

Nemec je najavio da će Evropska konfederacija sindikata pružiti pomoć kolegama u Crnoj Gori i u tom dijelu posla.

Galerija

Bonus video: