U KAP-u prodaju otpad da bi isplatili plate

"Ovaj sadašnji menadžment ne namjerava da povećava proizvodnju niti ima na osnovu čega to da uradi. Ako se prodaju neki stari, potrošeni nosači anoda, to nije problem", rekao je Dožić
100 pregleda 3 komentar(a)
Nebojša Dožić, Foto: Boris Pejović
Nebojša Dožić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2012. 08:58h

Rasprodaja u Kombinatu aluminijumu (KAP) nema veze sa njegovom daljom sudbinom, tvrdi predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić.

"Nemam informacije da se prodaju neke bitne stvari. Prodaje se otpad, a novac je potreban da bi se isplatile plate. To su informacije koje sam dobio od izvršnog direktora KAP-a", kazao je "Vijestima" Dožić.

Zabrinutost Sindikata Aluminijuma i radnika kulminirala je ovih dana budući da ruski menadžment, kako tvrde, "privodi kraju proces čerupanja Kombinata".

Rusi privode kraju čerupanje Kombinata>>>

Anodni otpad prodat je u Albaniju, a sve što je od gvožđa prodaje se ovih dana privatnim firmama koje se bave otkupom sirovina. Raspisana je prodaja za rezervne djelove i materijale sa ukupno 4.300 stavki.

Dodatnu zabrinutost, za sindikalce i radnike, unosi donošenje odluke da se istopi 1.400 nosača za anode od kojih je svaki težak po 60 kilograma. Topljenje tih nosača ukazuje radnicima na to da vlasnik KAP-a nema namjeru da poveća proizvodnju, već da izvuče novac iz fabrike.

Na pitanje, zašto se prodaju nosači za anode i da li je to zaista znak da menadžment dalje ne planira povećavanje proizvodnje aluminijuma, Dožić je odgovorio da će razgovarati sa direktorom Jurijem Moisejevom oko toga.

"Ovaj sadašnji menadžment ne namjerava da povećava proizvodnju niti ima na osnovu čega to da uradi. Ako se prodaju neki stari, potrošeni nosači anoda, to nije problem. Ako su novi, treba da se čuvaju. Sve ćemo ustanoviti", dodao je Dožić.

A na pitanje, kako to da je raspisana prodaja za ukupno 4.300 stavki rezervnih djelova i materijala i o čemu se radi, Dožić je odgovorio "da su magacini uvijek bili puni rezervnih djelova, koji nijesu bili potrebni“.

"Ako se prodaju rezervni djelovi koji se mogu koristiti u KAP-u tražiću objašnjenje od direktora, kao i za sve ostalo prema navodima Sindikata koji me je obavijestio o tome", zaključio je Dožić.

Bonus video: